TREĆI SVETSKI RAT ĆE POČETI OVDE: Ruski ekspert otkrio koji sve sukobi mogu da postanu globalna katastrofa (VIDEO)

precizno

TREĆI SVETSKI RAT ĆE POČETI OVDE: Ruski ekspert otkrio koji sve sukobi mogu da postanu globalna katastrofa (VIDEO)

Planeta -

Zamenik predsednika Akademije raketnih nauka i ruske artiljerije, pukovnik Konstantin Sivkov, izdvojio je mesta gde bi lokalni konflikti mogli da prerastu u Treći svetski rat.

U svom članku objavljenom u dnevnom ruskom časopisu Militari-Industrial Kurier Sivkov opisuje svoj stav da se vojni sukobi "intenziviraju zbog pogoršanja regionalnih tenzija" od strane zapadnih zemalja.

"Jedan okidač bi mogao biti pojava kurdske države uz separaciju dela Iraka i Sirije", upozorio je stručnjak. Sivkov takođe ne isključuje da bi unutrašnji problemi velikih zemalja, na primer Turske, mogli izazvati građanske ratove.

Prema njegovim rečima: "Postoji mogućnost agresije od strane SAD-a, Izraela, zemalja NATO-a i njihovih saveznika monarhija Persijskog zaliva protiv Irana".

Sivkova intuicija je posebno zastrašujuća s obzirom na nedavno izlaganje planova SAD-a za podelu Iraka i invaziju na Iran.

“Ovo bi bio rat na lokalnom nivou,“ piše Sivkov, uz izgovor “nastavka iranskog nuklearnog i raketnog programa ili početak vojnog sukoba između Teherana i jedne od ključnih zemalja Persijskog zaliva, najverovatnije Saudijske Arabije.“

“Geopolitička osnova ovih, i drugih sukoba u Africi, biće protivljenje Saudijskoj Arabiji i SAD, sa jedne strane, i Kini i Iranu sa druge strane, za dominaciju u regionu,“ rekao je analitičar.

Konkretno, Sivkov je, kao na druga potencijalna žarišta, ukazao na rat u Avganistanu, gde bi Kina mogla bi ti umešana, “deljenje sfere uticaja“ na Arktiku, i posvećenost nekih latinoameričkih zemlja tome da se oslobode od američkog tutorstva.

Prema rečima ovog analitičara, u Aziji glavni izvori srednjeročnih vojnih tenzija leže na Korejskom poluostrvu, između Japana i Kine oko spornih ostrva, i između Japana i Rusije oko Kurilskih ostrva, kao i pitanje Tajvana. Sivkov je poznat po svom insistiranju na tome da je američka vojna snaga inferiorna u odnosu na rusku, i po svojim hiper-dramatičnim vojnim predlozima.

U februaru 2018. godine, Sivkov je predložio kreiranje termonuklearne mega rakete po ceni od 210 milijardi dolara kako bi se likvidirala pretnja od asteroida. U više navrata, on je preporučio raspoređivanje oružja za masovno uništenje kako bi se suprotstavili SAD-u.

Na primer, u novembru 2017. godine, on je savetovao Rusiju, u odgovoru na izlaz SAD-a iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, da pozicionira nekonvencionalno nuklearno oružje.

Na primer, on je tvrdio da Rusija mora da kreira veoma moćne nuklearne bojeve glave sposobne za “pokretanje katastrofalnih geofizičkih procesa na američkoj teritoriji, na primer, eksploziju Jelouston vulkana.“

Kurir.rs/Fort-russ

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track