VANREDNO STANJE U RUMUNIJI: Epidemija afričke svinjske groznice hara na 500 lokacija! Najgore na istoku i u delti Dunava!
Foto: Profimedia

OPASNO BLIZU SRBIJE

VANREDNO STANJE U RUMUNIJI: Epidemija afričke svinjske groznice hara na 500 lokacija! Najgore na istoku i u delti Dunava!

Planeta -

BUKUREŠT - Rumunske vlasti prijavile su više od 500 odvojenih žarišta na kojima je izbila epidemija afričke svinjske groznice, uglavnom u delti Dunava i blizu mađarske granice.

Jedan zvaničkin iz okruga Tulča na istoku zemlje, regionu najpogođenijem ovom bolešću, rekao je danas za agenciju Asošijejtid Pres da je proglašeno vanredno stanje.

Mihaj Pagal, portparol kancelarije prefekture Tulča, navodi da je od juna ubijeno 48.000 svinja koje su obolele. On je dodao da je epidemija teško pogodila dve velike komercijalne farme, i veliki broj manjih farmi.

Prema informacijama rumunskih veterinarskih vlasti, samo u regionu Tulča je zabeleženo 471 žarište izbijanja svinjske groznice. Takođe su naveli da će 500 stočara širom zemlje dobiti naknadu za uginulu stoku.

Iz Svetske organizacije za zdravlje životinja poručuju da afrička svinjska groznica ne pogađa ljude.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track