EU UDARA KONTRU TRAMPU! MOGERINIJEVA: Jačanje trgovine sa Iranom ključno za primenu nuklearnog sporazuma!
Foto: EPA

BAŠ IH BRIGA ZA PRETNJE

EU UDARA KONTRU TRAMPU! MOGERINIJEVA: Jačanje trgovine sa Iranom ključno za primenu nuklearnog sporazuma!

Planeta -

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da EU ohrabruje kompanije da razviju poslovanje sa Iranom jer ta zemlja ispunjava svoje obaveze u primeni nuklearnog sporazuma.

Federika Mogerini koja se nalazi u poseti Novom Zelandu rekla je da EU ulaže napore da iranski narod ima ekonomsku korist koju donosi primena nuklearnog sporazuma jer je to u interesu regiona i celog sveta.

"Ako već postoji međunarodni nuklearni sporazum, treba da opstane", rekla je ona i dodala da će EU sama odlučivati s kim će da posluje.

Američki predsednik Donald Tramp u maju je odlučio da se povuče iz nuklearnog sporazuma, a sinoć je potpisao ukaz o ponovnom uvođenju sankcija koje su jutros stupile snagu.

EU je juče izrazila žaljenje zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija i dodala da se od Irana očekuje da nastavi u potpunosti da sprovodi sve obaveze preuzete u okviru tog sporazuma.

SAD su se povukle iz nuklearnog sporazuma Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, koji je postignut u julu 2015. godine posle dugih i teških pregovora.

Preostale potpisnice sporazuma obavezale su se da rade izmedju ostalog na očuvanju i zadržavanju efikasnih finansijskih kanala s Iranom i da nastave iranski izvoz nafte i gasa.

Kurir.rs/Beta

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja