PREDSEDNIK MEKSIKA PORUČIO TRAMPU: Meksiko će postati sila, a onda nam niko neće pretiti zidom na granici!
Foto: Printscreen YT

pretnja

PREDSEDNIK MEKSIKA PORUČIO TRAMPU: Meksiko će postati sila, a onda nam niko neće pretiti zidom na granici!

Planeta -

Novoizabrani meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da niko neće pretiti Meksiku izgradnjom zida na granici.

"Meksiko će postati sila i promeniće odnos snaga tako da niko ne može da preti zatvaranjem naših granica izgradnjom zida", rekao je sinoć Obrador koji 1. decembra zvanično preuzima dužnost predsednika Meksika. Prema njegovim rečima, Meksiko će zabeležiti privredni rast sa otvaranjem novih radnih mesta. Tramp je nedavno ponovio da su SAD potrebne bezbedne granice jer je u Meksiku 2017. registrovan rekordan broj ubistava.

SAD i Meksiko su u zategnutim odnosima od dolaska Trampa na vlasti 2017. godine posle njegove predizborne kampanje obeležene raznim antimeksičkim stavovima, među kojima je izgradnja zida na zajedničkoj granici. Obrador je tokom svoje predizborne kampanje obećao da će "Trampa vratiti na svoje mesto" ali je posle izborne pobede u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom ublažio ton, ističući da dve zemlje žele da imaju dobre odnose.

Američka delegacija predvođena šefom diplomatije Majkom Pompeom posetila je u maju Meksiko ali tada u razgovorima s tamošnjim vlastima nije pomenuta izgradnja zida. Meksiko je inače 2017. godine registrovao rekordnih 28.711 ubistava, dok se situacija dodatno pogoršava na tom polju jer je od početka ove godine ubijeno 15.973 ljudi.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track