IRAN POSLAO BRUTALAN ODGOVOR TRAMPU: Ne može nam niko ništa! Americi ne može da se veruje!
Foto: Profimedia/Reuters/AP

nastavlja se prepucavanje

IRAN POSLAO BRUTALAN ODGOVOR TRAMPU: Ne može nam niko ništa! Americi ne može da se veruje!

Planeta -

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da Iran ne treba da se brine zbog američkih sankcija.

"Uopšte nemojte da se brinete. Niko nam ništa ne može. U to nema sumnje", rekao je Hamnei nedavno, navodi se u saopštenju. SAD su u ponedeljak uvele sankcije Iranu zbog kojih su neke banke i mnoge kompanije smanjile poslovanje sa Iranom.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da Amerika neće poslovati sa kompanijama koje budu sarađivale sa Iranom. Iranski ministar spoljnjih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da plan SAD da zabrani izvoz iranske nafte neće uspeti.

"Ako Amerikanci žele da ostanu pri toj preterano pojednostavljenoj i nemogućoj ideji, trebalo bi da znaju i koje su posledice", rekao je Džavad Zarif

"Ne mogu da misle da Iran neće da izvozi naftu, a da drugi hoće", dodao je.

Iranski predsednik Hasan Rohani nedavno je upozorio da bi Iran mogao da blokira Ormuski prolaz, kojim se transportuje velik deo nafte, ako SAD ostvari svoje prijetnje. Tramp je na to odgovorio da bi Iran mogao da se suoči sa ozbiljnim posledicama ako bude pretio SAD.

"Amerikanci su pripremili ratnu sobu protiv Irana", rekao je Zarif i dodao: "Nećemo biti uvučeni u sukob sa Amerikom upadanjem u tu zamku ratne sobe i igrom na bojnom polju."

Tramp je prošlog meseca ponudio da se sastane sa iranskim čelnicima. Zarif je podsetio da su Oman i Švajcarska u prošlosti bili posrednici u pregovorima sa Amerikom, ali je dodao da trenutno ne postoje nikakvi direktni ili indirektni pregovori sa Vašingtonom.

Rohani je na sastanku sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova u sredu rekao da Americi ne može da se veruje.

"Amerika se danas u svetu identifikuje kao nepouzdana zemlja u koju ne može da se ima poverenja i koja se ne pridržava svojih obaveza", rekao je.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia/Reuters/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track