UBIJENO 74.000 LJUDI: Nagasaki obeležava 73. godišnjicu američkog atomskog napada
Foto: AP

drugi nuklearni napad u istoriji

UBIJENO 74.000 LJUDI: Nagasaki obeležava 73. godišnjicu američkog atomskog napada

Planeta -

TOKIO - U japanskim gradu Nagasakiju danas je obeležena 73.godišnjica otkako su američke vazdušne snage bacile atomsku bombu na taj grad, usmrtivši 74.000 ljudi.

Američka avijacija bacila je atomsku bombu na Nagasaki tri dana posle prve bombe bačene na Hirošimu, iako je Japan još pre napada na Hirošimu nudio kapitulaciju.

foto: EPA

U Nagasakiju je tada živelo 260.000 stanovnika.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prvi na toj funkciji koji je posetio Nagasaki, poručio je da strah od izbijanja nuklearnog rata postoji i 73 gdine nakon bombardovanja Hirošime i Nagasakija i naglasio da tako nešto nikada ne sme da se ponovi. On je, obraćajući se u Parku mira u Nagasakiju, izrazio zabrinutost zbog smanjenih napora u cilju denuklearizacije, navodeći da sadašnje nuklearne sile modernizuju svoje arsenale, prenosi AP.

foto: AP

"Ovde u Nagasakiju apelujem na zemlje da se posvete nuklearnom razoružvanju i da što hitnije pokažu napredak po ovom pitanju", rekao je on.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue apelovao je na japansku vladu da učini više na nuklearnom razoružavanju, posebno u regionu.

foto: Reuters

Dodao je i da se građani koji su bili žrtve atomskih bombardovanja nadaju da će Severna Koreja biti denuklearizovana.

Takođe pozvao je Tokio da potpiše i ratifikuje sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track