Najnovije vesti

PENTAGON U PANICI: Kina sprema ORUŽJE za napad, mi smo meta! PEKING ODGOVARA: To je apsurdno! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

REAKCIJE NA IZVEŠTAJ

PENTAGON U PANICI: Kina sprema ORUŽJE za napad, mi smo meta! PEKING ODGOVARA: To je apsurdno! (VIDEO)

Planeta
08:55h

Peking je uložio protest u vezi sa objavljivanjem izveštaja o oružanim snagama Kine u SAD, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang.

"U navedenom izveštaju SAD ne uzimaju u obzir stvarne činjenice, daju apsurdne komentare u vezi sa povećanjem odbrane Kine, kao i neodgovorne izjave o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine. Kineska strana izražava oštar protest u vezi sa tim", navodi se u izjavi Lu Kana objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine.

U saopštenju se naglašava da se Peking čvrsto pridržava mirnog puta razvoja, a njegova vojna politika ima strogo odbrambeni karakter.

"Unapređivanje odbrane u cilju zaštite nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta je legitimno pravo svake suverene države, potpuno je opravdano i u njemu nema ničega što bi zasluživalo osudu", ističe se u saopštenju.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine pozvao je američku stranu da odbaci razmišljanje o Hladnom ratu i zastareli koncept "igara sa nultom sumom“, da objektivno i racionalno proceni strateške namere i povećanje odbrane Kine i prekine da svake godine objavljuje "neodgovorne izveštaje". Lu Kang je takođe pozvao američke vlasti da realnim akcijama pomognu stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Ministarstvo odbrane Kine je izveštaj Pentagona nazvalo apsurdnim, napominjući da je izgrađen na pretpostavkama i da nanosi štetu odnosima između dveju zemalja.

Pentagon je u petak objavio izveštaj o kineskoj armiji u kojem se pretpostavlja da Peking obučava svoje oružane snage "za napad na SAD i njihove saveznike".

Kurir.rs/ Sputnjik

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...