Najnovije vesti

PUTINOV DOLAZAK U SVATOVE PODIGAO PRAŠINU: Helikopteri i Kobre na svadbi austrijske ministarke, Zapad prati svaki korak
Foto: EPA, Foto: EPA

MNOGE IZNENADIO

PUTINOV DOLAZAK U SVATOVE PODIGAO PRAŠINU: Helikopteri i Kobre na svadbi austrijske ministarke, Zapad prati svaki korak

Austrija

Vest da će predsednik Rusije Vladimir Putin u subotu prisustvovati svadbi austrijske ministarke spoljnih poslova Korin Knajsl podigla je prašinu u svetu čak veću nego njegov susret sa Angelom Merkel, planiran za isti dan.

Austrijski televizijski novinar Volfgang Felner smatra da Knajslova pretvara "malo privatno venčanje u svetsku politiku".

"Putin zna da Austrija može da "otvori vrata“ na pregovorima o ukidanju sankcija EU uvedenih protiv Rusije. On zna da njegovo koketiranje sa austrijskom ministarkom izaziva zabrinutost. On provocira Amerikance i Engleze poručujući im: "Austrija mene voli", naveo je austrijski novinar u svom komentaru.

"To jasno pokazuje da se ministarka spoljnih poslova, Austrijska partija slobode, i verovatno naša vlada nalaze na strani Rusije, a ne na strani Trampa, Mejove i Merkelove. To je u interesu našeg naroda — 80 odsto Austrijanaca je protiv sankcija Rusiji", podvukao je Felner.

Eksperti podsećaju da su u maju Putina u Austriji "dočekali raširenih ruku“. Predstavnici svih partija su isticali da žele da se rat sankcijama okonča i da hoće da grade normalne i dobre odnose sa Rusijom, a Putin oseća i shvata da se sa EU treba dogovarati preko onih zemalja koje same Rusiji pružaju ruku.

Nemački politikolog Aleksandar Rar smatra da Vladimir Putin na tu posetu gleda kao na "simbolički gest“, kako bi pokazao austrijskoj javnosti i austrijskim elitama da je Rusija spremna na taj korak.

Ruski analitičari takođe kažu da je poseta ruskog predsednika Austriji povodom venčanja „neočekivan potez“ koji je napravljen kako bi pokazao dobre odnose Moskve i Beča, i ne isključuju činjenicu da je neformalni susret u Gracu važan za predstojeće pregovore Putina u Berlinu istog dana.

Putin će u subotu prisustvovati svadbi pedesettrogodišnje ministarke, kojoj je ovo prvi brak, a zatim će se uputiti u Nemačku, gde će se sastati sa Angelom Merkel, sa kojom će razgovarati o bilateralnim pitanjima, sirijskom konfliktu, situaciji na istoku Ukrajine, energetici i nizu drugih tema.

foto: AP

Putin je na venčanje Knajslove pozvan tokom njegove posete Beču početkom juna. Planirano je da Putin na svadbi bude kratko, on će čestitati mladencima, porazgovarati s njima, a zatim će se uputiti u Berlin.

Putinov dolazak na svadbu mnoge je iznenadio, jer dosad on nije bio u tako prisnim odnosima ni sa jednim stranim ministrom da bi bio gost na ovakvoj vrsti proslave.

Ruski mediji podsećaju da Putin ima mnogo prijatelja i poznanika u Nemačkoj i Austriji, sa kojima decenijama druguje, još otkako je službovao u Drezdenu, a sa nekima se sprijateljio i kasnije, kao na primer sa nekadašnjim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom. Međutim, Korin Knajsl i njen budući suprug Volfgang Mejlinger, biznismen i finansijer, ne spadaju u tu grupu prijatelja. Ruska štampa veruje da su se oni upoznali tek nedavno, tokom Putinove poslednje posete Beču.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da svadba neće predviđati protokol, pošto je to privatni događaj, a austrijski mediji navode da je među zvanicama i kancelar Sebastijan Kurc.

Ruski analitičari navode da Putin ima dobre odnose sa austrijskim kancelarom i da ova poseta može dati impuls bilateralnim odnosima u budućnosti.

Stručnjaci smatraju da je najverovatnije ovoj nesvakidašnjoj poseti doprineo i stav austrijskog rukovodstva koje je ignorisalo zahteve Vašingtona i Londona da se Rusiji uvedu sankcije i proteraju njene diplomate posle „slučaja Skripalj“.

Pored toga, Moskva i Beč rade i na jačanju ekonomskih veza, a Austrija je jedna od najotvorenijih pristalica gradnje gasovoda „Severni tok 2“.

Međutim, dolazak Putina na svadbu austrijske šefice diplomatije naišao je na oštre kritike u određenim krugovima. Zapadni mediji komentarišu da američke obaveštajne službe i elitu zabrinjava to što se Austrija sve više okreće prema Rusiji. Poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Mišel Rejmon je čak zatražio ostavku Knajslove jer je na venčanje pozvala „najagresivnijeg spoljnopolitičkog protivnika EU“ i nije uvažio objašnjenje da je svadba privatna stvar.

foto: EPA

Kritika je došla i iz Ukrajine, gde je predsedavajuća spoljnopolitičkim odborom parlamenta Hana Hopko na Tviteru napisala da Austrija „od danas ne može biti više posrednik u Ukrajini“ i da se ne može smatrati neutralnom zemljom.

Takva retorika Ukrajinaca nikog nije iznenadila, a prema rečima nemačkog politikologa, na ukrajinsku reakciju u Evropi više niko ni ne obraća pažnju, osim Poljaka.

Iz austrijskog Ministarstva spoljnih poslova su poručili da prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina na svadbi ministarke ne utiče na spoljnu politiku zemlje, pa se Austrija uveliko sprema za političko venčanje godine i dolazak šefa Kremlja.

Slavlje će se održati u zavičaju mladoženje, u jugoistočnom delu Austrije u Štajerskoj, koja je poznata po vinogradima. Zbog dolaska Putina, austrijska policija je preduzela posebne mere bezbednosti, a angažovane su i specijalne jedinice — "Kobre“.

Korin Knajsl, stručnjak za Bliski istok i poliglota, postala je ministar spoljnih poslova Austrije u decembru prošle godine. Govori čak sedam jezika, među kojima su i mađarski, arapski i ivrit (hebrejski).

Interesantno je da je Korin Knajsl deo svog detinjstva provela u Jordanu, gde je njen otac bio lični pilot kralja Huseina, a majka stjuardesa. U Beču je studirala jezike Bliskog istoka, a zatim je nastavila studije na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, a potom na Univerzitetu Jordana. Njen budući suprug široj javnosti je postao poznat tek kada je počeo da se pojavljuje u njenom društvu.

Kurir.rs/ Spunjik Srbija

Foto: EPA, AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...