TRAMP ZADOVOLJAN ZBOG PROTERIVANJA NACISTE U NEMAČKU: Uspeo sam u nečemu što su svi moji prethodnici pokušavali da urade
Foto: AP

pohvalio se

TRAMP ZADOVOLJAN ZBOG PROTERIVANJA NACISTE U NEMAČKU: Uspeo sam u nečemu što su svi moji prethodnici pokušavali da urade

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je iz SAD u Nemačku deportovan 95-godišnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru, kao i zbog toga što se to dogodilo za vreme njegovog mandata. Jakiv Palij, koji je živeo u Njujorku, deportovan je juče, 14 godina pošto je sud odredio proterivanje.

Tramp je rekao da je zadovoljan zbog toga što je Palij deportovan posle "višedecenijskih pokušaja".

"Otišao je. Vratio se u Nemačku", rekao je Tramp, koji je podsetio da su njegovi prethodnici pokušavali, ali da nisu uspeli da proteraju Palija.

Palij je mirno živeo u SAD do pre 25 godina kada su istražitelji došli do njegovog imena na spisku bivših nacista, a drugi čuvar u koncentracionom logoru je otkrio da Palij živi negde u Americi.

Na saslušanju je istražiteljima priznao da je lagao da je bio seljak i fabrički radnik kako bi ušao u SAD.

Sud je Paliju oduzeo državljanstvo 2003. zbog "učešća u delima protiv jevrejskih civila" kao naoružani čuvar u Travniki. Sudija je naložio deportaciju Palija 2004, ali je on nastavio da živi u svojoj kući u Kvinsu zato što nijedna zemlja nije htela da ga primi.

Jevrejske zajednice su organizovale proteste kod njegove zgrade s povicima "vaš komšija je nacista". Zasad se ne zna šta će biti s njim u Nemačkoj pošto je tužilaštvo ranije naznačilo da izgleda da nema dovoljno dokaza da se podigne optužnica za ratni zločin.

Palij je prvi deportovani nacista od 2009, kada je Nemačka pristala da prihvati Ivana Demjanjuka. On je 2011. osuđen kao pomagač u ubistvu više od 28.000 ljudi. Umro je 10 meseci kasnije dok je razmatrana njegova žalba.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja