NEMA SLOBODE ZA UBICU DŽONA LENONA: Mark Dejvid Čepman odbijen za uslovnu slobodu 10. put!
Foto: Profimedia / AP / New York State Department of Corrections

sledeća šansa za 2 godine

NEMA SLOBODE ZA UBICU DŽONA LENONA: Mark Dejvid Čepman odbijen za uslovnu slobodu 10. put!

Planeta -

Marku Dejvidu Čepmanu, čoveku koji je pre gotovo 4 decenije ubio čuvenog Džona Lenona, po deseti put je odbijen zahtev za uslovnu slobodu, što znači da novu šansu može da očekuje tek za 2 godine.

Odbor za odlučivanje o uslovnoj slobodi u Njujorku obrazložio je svoju odluku saopštenjem u kojem se navodi da bi oslobađanje Čepmana bilo u suprotnosti sa "dobrobiti i bezbednosti društva, kao i da bi to uzdrmalo poštovanje zakona s obzirom na ozbiljnost počinjenog zločina".

Čepman, koji sada ima 63 godine, služi doživotnu kaznu zog ubistva Džona Lenona ispred zgrade na Menhetnu u kojoj je poznati Bitls živeo, 8. decembra 1980. godine.

foto: Profimedia

Priznao je da je motiv za ubistvo Lenona bila želja da se proslavi, a to je i citirano u obrazloženju poslednje odbijanja uslovne kazne.

"Priznali ste da se detaljno isplanirali i izvršili ubistvo osobe koja je uživala svetsku slavu bez ikakvog razloga, osim želje da se i sami proslavite" stoji u obrazloženju tročlane komisije za uslovni otpust.

"Iako život jedne osobe nije vredniji od života nekog drugo, činjenica da ste izabrali osobu koju su obožavali milioni ljudi širom sveta, bez obzira na bol i patnju koju ste uzrokovali njegovoj porodici, prijateljima i voljenima, pokazali ste neumoljivo nepoštovanje ljudskog života i patnje drugih ljudi. Ova činjenica ostaje kao zabrinjavajuća za ova odbor" navodi se u odluci.

foto: Profimedia

Dodaje se međutim, i strah da bi Čepman mogao da bude u opasnosti ukoliko bude pušten zato što bi neko "mogao da ga povredi iz osvete, besa ili čak iz istog razloga zbog kojeg ste vi ubili Lenona".

Čepman je uslov za podnošenje zahteva za uslovnu slobodu stekao još 2.000. godine, ali je svaki put kada je aplicirao, bio odbijen. Na prethodnim saslušanjima, Čepman je istakao da žali zbog onoga što je uradio, kao i da još uvek prima pisma u kojima vidi bol koji je izazvao.

Kurir.rs / Fox News

Foto: Profimedia; AP / New York State Department of Corrections

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track