ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE PROŠAO KROZ NAJVEĆI PAKAO: Bio sam snajperista i jedne stvari sam se najviše bojao (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

NAJVEĆI STRAHOVI

ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE PROŠAO KROZ NAJVEĆI PAKAO: Bio sam snajperista i jedne stvari sam se najviše bojao (VIDEO)

Planeta -

Kao snajperista i član jedinice američkih mornaričkih foka, Brendon Veb, borio se u planinama Avganistana i Iraka.

Trenirao je Krisa Kajla, snajperistu po čijem je hitu "Američki snajper" Klint Istvud snimio nagrađivani film.

U svojoj vojnoj karijeri se suočio s mnogim opasnostima koje civili teško mogu pojmiti. Ipak, kaže Veb, svi ti ratni horori nisu nikada bili njegov najveći strah - njegov najveći strah bio je neuspeh, dosada, stagnacija i gubitak porodice. Pa se tako nekadašnji ratnik pretvorio u autora niza bestselera, pokretača i šefa kompanije koja vredi milione dolara i preduzetnika koji u svoje prijatelje ubraja astronaute, milijardere i političare.

Pre svega toga, Veb je ozbiljno razmišljao o tome da se baci s mosta. Posle napuštanja vojske propao mu je prvi biznis, izgubio je životnu ušteđevinu, a raspao mu se i brak, što ga je najviše skrhalo.

"Nisam bio na terenu više od pet godina, gradio sam biznis u koji sam uložio svu svoju ušteđevinu, novac kolega iz vojske, članova porodice i banke. I to se sve raspalo. Onda me ostavila supruga i sa sobom uzela naše troje dece.

foto: Youtube/Printscreen

Postoje strahovi poput straha od povrede, smrti, letenja ili utapanja. Ceo dan mogu da razgovaram o bombama i mecima, ili truljenju u iračkom zatvoru. Ali, ovo što se meni dogodilo bilo je utelovljenje mojih najgorih noćnih mora", piše Veb u svojoj novoj knjizi. Ipak, posle se ponovo digao na noge.

"Prijatelj s Filipina rekao mi je da tamo majmune hvataju tako što iskopaju rupe u koje stave kokos i natrpaju još zemlje i peska da ostane samo malena rupa. Majmun dođe, gurne ruku i shvati da ne može da izvuče kokos, ali ne želi da ga pusti jer se boji gubitka, a onda umesto toga izgubi slobodu", kaže Veb.

Veb i Kris Kajl
Veb i Kris Kajlfoto: Youtube/Printscreen

"Sedeo sam u svojoj iznajmljenoj sobi i razmišljao. Posebno o propalom braku, to je bilo zaista teško prihvatiti. Dugo smo bili zajedno, i bila je uz mene dok sam prolazio snajpersku školu, ali naša ljubav, na moj užas, nije preživela sve izazove koji su bili ispred nas. Zaista sam razmišljao o skakanju s mosta, ali nisam to mogao da učinim svojoj deci, osim toga, život je tek bio ispred mene.

Nazvao sam sve veze i poznanike koje sam imao, pa sam se odlučio da se pobrinem sam za sebe i nađem posao", kaže. Dobio je vrhunski plaćen posao u konsultantskoj kompaniji koja je sarađivala s vojskom. Zarađivao je ogroman novac, počeo je da vraća dugove. Postao je šef odeljenja, radio je s odličnim mentorima i upoznavao nove ljude.

foto: Youtube/Printscreen

"Bivša supruga i ja ostali smo bliski, i nastavili da odgajamo naše troje predivne dece, koji su mi najvažniji na svetu, a na poslu situacija nije mogla biti bolja. Ipak, ja nisam bio zadovoljan i nisam bio na miru. Razmišljao sam o kokosu. Kada sam prijateljima samo pola godine posle početka rekao da odlazim, oni su se ozbiljno zabrinuli za moje psihičko zdravlje. Podsećali su me na moj prvi fijasko, na to kako sam mnogo postigao u kratkom roku, o tome šta mi se može dogoditi i slično tome. Priznajem, imali su dobre argumente. No, ja sam odlučio kako apsolutno ne želim da mi život diktira strah", objasnio je.

Nije hteo, kaže, da nastavi da drži kokos i izgubi svoju slobodu. Zapitao se šta ljude tera ili zadržava na radnim mestima koja ih ne zadovoljavaju, zašto se ne pokreću i koriste prilike koje im se pružaju, zašto ne ostvare nešto bolje od onog na čemu su u tom trenutku.

"Savladavanje straha počinje odlukom, a onda se nastavlja "vežbom" i ponavljanjem tih odluka kako bi bili što pripremljeniji za taj skok u nepoznato i akciju uprkos strahu. Međutim, devet od deset puta, kada dođe vreme da se napravi taj skok, nešto ljude zaustavi u tom poslednjem, finalnom potezu", piše Veb.

"To je deo i odrastanja i prekidanja veza sa svim mehanizmima zaštite koji nam daju osećaj sigurnosti. To je otpuštanje kočnica i gubitka kontrole i suočavanja sa strahovima. Pustio sam kokos. Otišao s posla i napravio još jedan start-ap. Nakon nekoliko godina, za moju kompaniju je ponuđeno 15 miliona dolara, a danas vredi i deset puta više. Vredelo je, ali prvi korak je bio suočavanje sa strahom i puštanje kokosa iz ruke", piše Veb koji je autor ili koautor 12 knjiga.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track