RUSKI MINISTAR ODBRANE OTKRIO: U ovom delu sveta očekujemo sukobe, tu interese imaju Južna Koreja, Švedska, Nemačka, SAD i Kina (VIDEO)
Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

nije sirija

RUSKI MINISTAR ODBRANE OTKRIO: U ovom delu sveta očekujemo sukobe, tu interese imaju Južna Koreja, Švedska, Nemačka, SAD i Kina (VIDEO)

Planeta -

Arktik je postao predmet teritorijalnih, resursnih i vojno-strateških interesa niza država, što bi moglo dovesti do povećanja potencijala sukoba u ovom regionu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku kolegijuma Ministarstva.

"Zaštita nacionalnih interesa Rusije u Arktičkom regionu i njegov aktivan razvoj i dalje su prioriteti za Oružane snage. Danas je Arktik postao predmet teritorijalnih, resursnih i vojno-strateških interesa niza država. To može dovesti do povećanja konfliktnog potencijala u ovom regionu“, istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, danas se u severnim širinama ne nalaze samo ledolomci Rusije, već i Južne Koreje, Švedske, Nemačke, SAD i Kine.

Ministar odbrane je naglasio da, u cilju adekvatnog reagovanja na postojeće i prognozirane pretnje, Severna flota nastavlja da sprovodi sveobuhvatni plan Ministarstva odbrane za razvoj potencijala vojnih snaga i trupa na Arktiku za period do 2020. godine.

"Proletos su u njihov sastav ušli ledolomac ’Ilja Muromec‘ i brod za pozadinsku podršku ’Elbrus‘, a letos — fregata ’Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov‘ i veliki amfibijski brod ’Ivan Gren‘. Završavaju se državna ispitivanja morskog tankera ’Akademik Pašin‘“, naglasio je ruski ministar.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track