Najnovije vesti

ERDOGAN: Moramo da kupimo ruski S-400 ŠTO PRE!
Foto: Printscreen Youtube

NAORUŽANJE

ERDOGAN: Moramo da kupimo ruski S-400 ŠTO PRE!

Planeta

Turskoj su potrebni protivvazdušni ruski sistemi S-400 i uskoro će ih preuzeti, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Turskoj su potrebni sistemi S-400. Sporazum o tome je gotov i ako Bog dozvoli dobićemo ih u najkraćem roku", rekao je Erdogan na ceremoniji uručenja diploma podoficirima u Balikesiru na zapadu zemlje.

 

Njegove izjave date su u trenutku kada su odnosi između Turske i SAD ozbiljno pogoršali poslednjih nedelja i kada je Vašington izrazio zabrinutost što se Ankara, članica NATO, oprema ruskim oružjem.

 

Turska i Rusija navode da je sporazum već postignut i, prema Ankari, isporuka protivraketnog i protivvazdužnog sistema S-400 konkuretnog američkom Petriotu (Patriot) mogla bi da bude već iduće godine.

Turskoj su takođe potrebni avion F-35, rekao je danas Erdogan i dodao je da će ih SAD isporučiti ili ih neće isporučiti, da on to ne zna.

 

"Ukoliko ih isporuče to će pokazati da se drže preuzetih obaveza", rekao je turski predsednik.

 

Odnosi Turske i SAD jako su nategnuti poslednjih nedelja zbog toga što je Turska odredila kućni pritvor američkom svešteniku optuženom za špijunažu i terorističke aktivnosti. Njemu se sudi u Izmiru.

Tenzije su zobog toga i zbog američkog povećanja carina na tursku robu uticale na veliki pad turske lire koja je izgubila oko 40 odsto vrednosti od početka godine.

 

"Napori da se izazove urušavanje ekonomskog i vojnog sektora Turske zbog suđenja u toku u Izmiru su potpuno neobjašnjivi", rekao je Erdogan.

 

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Printscreen/ Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...