ZA LIDERE DNR NEMA DILEME: Ubistvo Zaharčenka uvod u ofanzivu Kijeva
Foto: EPA

Otvoreno

ZA LIDERE DNR NEMA DILEME: Ubistvo Zaharčenka uvod u ofanzivu Kijeva

Planeta -

Ukrajinska vojska počela je pripreme za ofanzivu u Donbasu nakon stradanja lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Zaharčenka, rekao je novinarima portparol operativne komande DNR Eduard Basurina.

"Ukrajinska hunta koja je podlo ubila našeg glavnog komandanta junaka Donjecke Narodne publike, Aleksandra Vladimiroviča Zaharčenka, uobrazila je da je nepobediva vojna snaga i počela aktivnu pripremu za ofanzivu" izjavio je Basurin.

On je dodao da ukrajinske snage raspoređuju udarnu grupu u pravcu Marijupolja i da je primećeno prebacivanje teške tehnike i artiljerije na područje grada Rozovke pod kontrolom Kijeva.

"Naši obaveštajci otkrili su raspoređivanje udarne grupe ukrajinskih snaga u pravcu Marijupolja pod maskom izvođenja vojne vežbe ’Štorm 2018‘", istakao je Basurin.

"Osim toga, u region Urzuf stigle su jedinice 56. mehanizovane pešadijske i

406. artiljerijske brigade", dodao je on. Basurin je naveo da bi ukrajinske snage mogle da krenu u ofanzivu već 14. septembra.

Basurin je objasnio da su informacije o pripremi za ofanzivu potvrdili i podaci dobijeni iz oborenih bespilotnih letelica.

Snage samoproglašene DNR podignute su na najviši stepen borbene gotovosti i u slučaju napada ukrajinskih snaga bezbednosti spremne su da pređu u kontraofanzivu, naglasio je Basurin.

On je pozvao lidere zapadnih zemalja da se umešaju i zaustave "režim (ukrajinskog predsednika Petra) Porošenka, koji se zaigrao rata".

"U protivnom slučaju ovo će dovesti do još jedne runde krvoprolića u ovom građanskom ratu, što neće doneti ništa osim tuge i suza u domove Ukrajine i naše republike", dodao je Basurin.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track