SPEKTAKL NA CRVENOM TRGU DA TI PAMET STANE: Veličanstven kraj festivala SPASKA KULA, u VIP loži sedeo jedan SRBIN! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP, Reuters

SLAVLJE U MOSKVI

SPEKTAKL NA CRVENOM TRGU DA TI PAMET STANE: Veličanstven kraj festivala SPASKA KULA, u VIP loži sedeo jedan SRBIN! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Veličanstvenim vatrometom iznad Crvenog trga i Hrama Vasilija Blaženog u Moskvi završen je 11. Međunarodni vojno-muzički festival "Spaska kula", na kom su nastupili orkestri iz Rusije, Velike Britanije, Italije, Meksika, Monaka, Mjanmara, Holandije, Švajcarske, Šri Lanke i drugih zemalja.

U prelepom ambijentu, uz zidine Kremlja, publika je uživala u tročasovnom spektaklu koji su priredili vojni orkestri, međunarodni muzičari i grupe kao što su Keltski orkestar, Međunarodni irski plesni tim i Konjička asocijacija Kordoba.

foto: AP

Muzičari su svirali, marširali, igrali, jahali konje, trčali i vozili bicikle…

Holanđani su, recimo, u svojoj tački istovremeno svirali i vozili bicikle.

foto: AP

Berseljeri - elita italijanske pešadije, prepoznatljivi po širokom perju na obodu šapki, svirali su trčeći - 180 koraka u minuti, a Meksikanci su na Crveni trg doneli karnevalsku atmosferu…

foto: AP

Francuska pevačica Mirej Matje je deseti put nastupila na ovom festivalu, a na scenu je izašla u kočijama… Ona je i miljenica ruske publike.

foto: AP

Prvi put publika je mogla i da glasa za najbolji orkestar - suvorovci Moskovske vojno-muzičke škole "General Valerij Halilov" su pobrali simpatije, kao i ansambl bubnjara škole ruskog Ministarstva odbrane.

foto: AP

Na tribinama, u VIP loži, sedeli su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane i drugi viđeni ljudi. Među njima je bio i jedan Srbin.

foto: Reuters

"Sa nama je večeras američki glumac, muzičar, režiser, producent, majstor borilačkih veština… Počasni državljanin Rusije i Srbije…", tako je voditelj programa objavio da je u publici i počasni gost festivala - Stiven Sigal.

Glavna tema ovogodišnjeg, desetodnevnog festivala bio je Moskovski oficirski bal, pa je publika mogla da, makar na trenutak, doživi neko drugo vreme i uživa u plesu oficira u paradnim uniformama i dama u balskim toaletama.

foto: AP

Izbor teme nije slučajan - anketa koja je sprovedena na društvenim mrežama pokazala je da gosti festivala više od svega žele da čuju stare marševe i valcere u izvođenju vojnih orkestara.

foto: AP

Uoči početka ceremonije zatvaranja festivala "Spaska kula", minutom ćutanja odata je počast legendarnom ruskom pevaču Josifu Kobzonu, koji je danas sahranjen u Moskvi.

foto: Reuters

Festival "Spaska kula" počeo je 24. avgusta, a na njemu su nastupili orkestri iz 11 zemalja. U programu je učestvovalo više od 1.500 umetnika.

foto: AP

U prethodnih deset dana, osim na Crvenom trgu, učesnici su nastupali i u moskovskim parkovima i železničkim stanicama, a festivalska atmosfera u centru Moskve je nastavljena i noćas, posle svečane ceremonije zatvaranja festivala.

foto: Reuters

Za 10 godina postojanja, na međunarodnom festivalu "Spaska kula" nastupilo je 150 orkestara iz više od 50 zemalja, a svake godine ovu manifestaciju sa tribina prati više od 70 hiljada ljudi.

foto: Reuters

Srbija je na ovom festivalu učestvovala pre četiri godine, kada nas je na Crvenom trgu predstavljao vojni orkestar iz sastava Kopnene vojske iz Niša, koji je, između ostalog, izveo i kompoziciju "Marš na Drinu".

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja