U ŠKOLI SE SAMO UČI: Francuski đaci od danas u klupama bez mobilnih telefona
Foto: Profimedia

NOV ZAKON

U ŠKOLI SE SAMO UČI: Francuski đaci od danas u klupama bez mobilnih telefona

Planeta -

PARIZ - Francuski đaci se danas, posle letnjeg raspusta, u školske klupe vraćaju bez mobilnih telefona jer je vlada pre mesec danas usvojila zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u svim osnovnim školama.

Zabrana se odnosi na korišćenje mobilnih telefona tokom celog dana, uključujući i odmore, izuzev u slučaju hitne potrebe ili dece sa invaliditetom.

Učenici su, po novom zakonu, dužni da isključe svoje telefone ili da ih ostave u ormariću, a nastavnici imaju obavezu da oduzmu telefone do kraja dana u slučaju nepridržavanja zakona. Srednje škole takođe mogu, ako žele, da primene ovu meru.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke izjavio je da nova mera ima za cilj da pomogne deci da se se usredsrede na časove, da se bolje socijalizuju i smanje upotrebu društvenih mreža. Svrha zabrane je i borba protiv maltretiranja putem interneta, kao i sprečavanje krađa i nasilja u školama.

Francuski parlament je 30. jula definitivno usvojio odluku o zabrani mobilnih telefona u školama, a ta odluka je danas, prvog dana nove školske godine, zvanično stupila na snagu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track