KIM ĆUTAO 3 NEDELJE I OGLASIO SE PRED 3. SAMIT DVE KOREJE: Želim da budemo kolevka mira bez nuklearnog oružja
Foto: Reuters

POSVEĆEN DENUKLEARIZACIJI

KIM ĆUTAO 3 NEDELJE I OGLASIO SE PRED 3. SAMIT DVE KOREJE: Želim da budemo kolevka mira bez nuklearnog oružja

Planeta -

PJONGJANG - Lider Severne Koreje Kim Džong-un ponovo je istakao da je posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva uoči trećeg samita sa predsednikom Južne Koreje, Munom Džae-inom, koji će se održati 18. septembra.

"Ističemo da je naša a i njegova (Kimova) pozicija da potpuno uklonim pretnju oružanog konflikta i horora rata na Korejskom poluostrvu i pretvorimo ga u kolevku mira bez nuklearnog oružja, bez nuklearne pretnje", navodi se u saopštenju koje prenosi severnokorejska državna novinska agencija, KCNA.

Kim se nije pojavljivao u javnosti od 21. avgusta, što je pokrenulo spekulacije i teorije zavere. Oglasio se tek kad je Seul saopštio da će 3. samit dve Koreje biti održan od 18. do 20. septembra i će zvaničnici dveju zemalja sledeće sedmice započeti pripremne sastanke na visokom nivou.

foto: EPA

Mun Džae-in i Kim Džong-un

Samit će se održati u Pjongjangu, a Kim i Mun će razgovarati o sprovođenju Deklaracije iz Panmundžoma (pograničnog sela u demilitarizovanoj zoni), uspostavljanju trajnog mira i denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Severnokorejskom lideru takođe je uručeno pismo južnokorejskog predsednka.

Mun i Kim su se poslednji put sastali u Panmundžomu 26. maja ove godine, a pre toga je u aprilu održan prvi samit između dve Koreje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track