MILIJARDER OD PONEDELJKA IDE U PENZIJU: Najbogatiji Kinez na svetu povlači se sa 40 MILIJARDI na računu
Foto: EPA

POSVEĆUJE SE FILANTROPIJI

MILIJARDER OD PONEDELJKA IDE U PENZIJU: Najbogatiji Kinez na svetu povlači se sa 40 MILIJARDI na računu

Planeta -

Kineski milijarder i osnivač multinacionalne tehnološke kompanije Alibaba grup Džek Ma, koji je bogatstvo stekao na elektronskoj trgovini, prema izveštajima svetskih medija odlučio je da ode u penziju i posveti se filantropiji.

Džek Ma otkriće u ponedeljak na svoj 54. rođendan plan o nasleđivanju kako bi kormilo svog rastućeg carstva predao novoj generaciji lidera, ali će ostati još neko vreme njen izvršni direktor, navodi Rojters.

Portparol kompanije rekao je da će Ma izneti planove o trenziciji za narednu deceniju, objavilo je "Saut Ccajna Morning Post".

Vest o tome da će se izvršni direktor Ma povući iz kompanije u ponedeljak, na 54. rođendan, prvi je objavio Njujork tajms, a Blumberg koji je tokom protekle nedelje najavio ovu mogućnost, ocenio da će Maov odlazak u penziju predstavljati kraj jedne ere.

Prema Blumbergovom ideksu milijardera, ovaj bivši profesor engleskog raspolaže sa više od 40 milijardi dolara, dok je vrednost njegove kompanije više od 400 milijardi dolara.

Ma je ranije ove nedelje izjavio za Blumberg da planira da ode u penziju i posveti više vremena i bogatstva koje poseduje filantropiji kroz osnivanje fondacije koja bi nosila njegovo ime i fokusirala se na obrazovanje. Time bi sledio primer američkog milijardera i osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa.

"Pripremio sam 'Fondaciju Džek Ma'. Sve ove stvari spremam već deset godina", kazao je Ma.

On je Alibabu osnovao 1999, kada je imao 35 godina, a i nakon odlaska u penziju nastaviće da obavlja funkciju mentora u upravi kompanije.

Alibaba je jedna od najvećih kompanija u Kini i među najvažnijim je onlajn maloprodajnim platformama u svetu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track