Najnovije vesti

PRONAĐENO SELO HILJADE GODINA STARIJE OD PIRAMIDA I FARAONA: Arheolozi u Egiptu otkopali naseobinu stariju od 7.000 godina! Evo šta su našli unutra! (FOTO)
Foto: AP / Egyptian Ministry of Antiquities

velike piramide više nisu najstarije

PRONAĐENO SELO HILJADE GODINA STARIJE OD PIRAMIDA I FARAONA: Arheolozi u Egiptu otkopali naseobinu stariju od 7.000 godina! Evo šta su našli unutra! (FOTO)

Planeta

Arheolozi su pronašli jedno od najtarijih naselja u Egiptu, u delti reke Nil, koje datira oko od 7.000 godina do neolotskog doba.

Egipatsko Ministarstvo antikviteta objavilo je da je ovo epohalno otkriće na lokalitetu severno od kaira, na području Tel el-Samare.

 

Francuski i egipatski arheoozi naveli su da su proinašli nekoliko "silosa" za skladištenje namirnica, u kojima su pored delova keramičkih i kamennih alatki, pronađene i organske materije poput životinjskih kostiju i ostataka biljaka.

 

Ova otkrića omogućila su ekspediciji da selo "smesti" u period od 5.000 godina pre Hrista, što bi značilo da je osnovano negde oko 2.500 godina pre radova na Velikim piramidama u Gizi koje važe za najstarije i najpoznatije građevinu u Egiptu.

Vođa tima Frederik Geo rekao je da su istraživanja na ovom lokalitetu počela 2015. godine, a da bi otkriće moglo da pomogne da se mnogo više sazna o ljudskim zajednicama u delti Nila hiljadama godina pre uspostavljanja Prve dinastije kraljeva.

Arhelolozi su naveli da će nastaviti iskopavanja u ovom pra-selu, a da će analiza pronađenog organskog materijala osvetliti poreklo poljoprivrede u Egiptu.

 

Kurir.rs / CNN

Foto: AP / Egyptian Ministry of Antiquities

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...