POSLE ZAHARČENKOVOG UBISTVA: Rusi uhapsili džihadistu koji je spremao ubistvo lidera DNR po nalogu UKRAJINE
Foto: Profimedia

UHVAĆEN TERORISTA ISLAMSKE DRŽAVE

POSLE ZAHARČENKOVOG UBISTVA: Rusi uhapsili džihadistu koji je spremao ubistvo lidera DNR po nalogu UKRAJINE

Planeta -

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela je u Smolenskoj oblasti pripadnika terorističke organizacije Islamska Država koji je po zadatku Službe bezbednosti Ukrajine i Desnog sektora planirao ubistvo jednog od lidera ustanika samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

U saopštenju FSB se navodi da je pritvorenik saopštio da ukrajinske obaveštajne službe snabdevaju pripadnike Islamske Države informacijama i oružjem za organizovanje terorističkih napada u Rusiji i eliminisanje komandanata samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike.

Takođe se navodi da pritvoreni državljanin Rusije, rodom iz Dagestana, Medžid Magomedov, rođen 1988. godine koji je "po zadatku Službe bezbednosti Ukrajine i lidera Desnog sektora planirao ubistvo jednog od vođa ustanika samoproglašene Donjecke Narodne Republike".

FSB je istakla da je Magomedov stigao u Ukrajinu 2018. godine kako bi rešio probleme sa izaslanicima Islamske Države za podršku resursima Severno-kavkaskog banditskog podzemlja, koji su ga upoznali sa predstavnicima Službe bezbednosti Ukrajine i Desnog sektora.

"Tokom kasnijeg razgovora sa pripadnicima ukrajinskih obaveštajnih službi Magomedov je dobio zadatak da likvidira komandanta jedne od jedinica oružanih snaga DNR koji živi u Smolenskoj oblast", navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je kod Magomedova pronađena i zaplenjena improvizovana eksplozivna naprava mase 1,5kg ekvivalenta TNT i pištolj sa prigušivačem, kao i municiju na njega.

Osumnjičeni je u iskazu naveo da "na teritoriji Ukrajine nacionalne obaveštajne službe aktivno pomažu pripadnicima Islamske Države" u njihovoj bezbednosti, finansiranju i snabdevanju oružjem i eksplozivom za organizovanje terorističkih napada u Rusiji.

"Između ostalog, članove terorističke grupe Islamska Država aktivno uključuju obaveštajne službe Ukrajine za eliminisanje lidera ustanika samoproglašene Luganske i Donjecke narodne republike", naglašava FSB.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja