AMERIČKI SUD PRIZNAO: Pogrešno smo optužili Mariju Butinu da je ruski špijun, ali ona ipak RADI ZA KREMLJ!
Foto: Reuters

NJUJORK TAJMS OTKRIVA

AMERIČKI SUD PRIZNAO: Pogrešno smo optužili Mariju Butinu da je ruski špijun, ali ona ipak RADI ZA KREMLJ!

Planeta -

Savezni tužioci priznali su da su pogrešno optužili Mariju Butinu, rusku državljanku koja je nedeljama u zatvoru u Sjedinjenim Državama zbog optužbe da je ilegalno delovala kao strani agent i nudila seksualne usluge u sklopu tajnih napora zvaničnika ruske vlade da se infiltriraju u republikanske krugove.

U sudskom podnesku u petak uveče tužioci saveznog pravobranilaštva u Vašingtonu priznali su da su "pogrešno protumačili" očito šaljive SMS poruke između Marije Butine i prijatelja koji joj je pomogao da obnovi osiguranje za automobil.

Marija Butina je na osnovu toga letos optužena za zaveru i za nezakonito špijuniranje u navodnoj tajnoj kampanji ruske vlade čiji je cilj bio da se ostvari uticaj na visoke republikanske zvaničnike, uključujući i Donalda Trampa, u to vreme predsedničkog kandidata. Butini nije dozvoljeno da plati kauciju i mesecima je u zatvoru u Aleksandriji, u saveznoj državi Virdžiniji.

Njeni advokati kažu da je ova "greška" simbol pokvarenosti celog slučaja zbog kog je ona u pritvoru. Savezni sudija danas treba da se izjasni o njenom oslobađanju.

foto: Reuters

Robert Driskol: Šteta je već učinjena

"Drago mi je što su optužbe pale, ali je šteta već napravljena", kaže Robert N. Driskol, Butinin advokat. On je na sudu tvrdio da je njegova klijentkinja bila angažovana u sasvim regularnoj političkoj aktivnosti, ali sada je lažno prikazana kao negativac u senzacionalističkoj špijunskoj drami.

"Obično guglanje na frazu 'Marija Butina i seks' izbaci više od 300.000 rezultata", rekao je Driskol.

foto: EPA

Međutim, tužioci u svom najnovijem podnesku tvrde da bez obzira na to što su njene SMS poruke pogrešno protumačene, Marija Butina ne bi trebalo da bude puštena iz zatvora "jer će verovatno pobeći iz zemlje".

"Od njenog hapšenja postalo je još jasnije da ona nije samo strani student kog zanima američka politka već ruski operativac", prenosi Njujork tams stav američkih tužilaca. Kao "dokaz" za to navode da su Butinu u zatvoru bar šest puta posetili predstavnici ruskih vlasti i da je šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, svom amerikom kolegi, Majklu Pompeu, dvaput prigovorio zbog njenoh hapšenja.

foto: EPA

"Postupci Ruske Federacije i njenih zvaničnika prema optuženoj potvrđuje da je ona povezana sa svojom vladom i da im je značajna", kažu američki savezni tućioci.

Poređenja radi, američkog sveštenika Endrua Bransona, koji je u pritvoru u Turskoj, posećivao je američki ambasador u toj zemlji, a nedavno i senator Tom Tilis iz Severne Karoline. Osim toga, SAD su nametnule sankcije Turskoj da bi je naterale da oslobodi Bransona, "običnog evangelističkog sveštenika".

Kurir.rs/Logično.com/New York Times

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track