DŽEK MA OJADIO TRAMPA! Ništa od otvaranja milion radnih mesta u SAD! Mislio sam da smo prijatelji, a on poveo TRGOVINSKI RAT! (VIDEO)
Foto: Reuters

NEOČEKIVANI UDARAC!

DŽEK MA OJADIO TRAMPA! Ništa od otvaranja milion radnih mesta u SAD! Mislio sam da smo prijatelji, a on poveo TRGOVINSKI RAT! (VIDEO)

Planeta -

PEKING - Džek Ma, osnivač i predsednik Alibabe, kineske platforme za onlajn trgovinu, kaže da zbog aktuelnog trgovinskog rata između SAD i Kine njegova kompanija više ne planira da stvori milion radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

Ma je rekao predsedniku SAD, Donaldu Trampu, da želi da otovori milion radnih mesta na sastanku u januaru 2017. godine, pre predsedničke inauguracije. To je bio veliki poen za Trampa, kom je taj sastanak poslužio da se predstavi kao sposoban lider koji sklapa fantastične sporazume na korist Amerikanaca.

"Obećanje je dato na osnovu premise o prijateljskom američko-kineskom partnerstvu i racionalnim trgovinskim odnosima", rekao je Ma. "Ta premisa danas više ne postoji, tako da naše obećanje ne može biti ispunjeno."

Predsednik Alibabe, koji je nedavno najavio da će u roku od godinu dana napustiti čelnu poziciju u toj kompaniji, dodao je da kompanija neće "prestati sa napornim radom kako bi doprinela zdravom razvoju kinesko-američke trgovine".

Njegovi komentari dolaze u trenutku nove runde američkih i kineskih tarifa koje će pogoditi uvoz više milijardi dolara vrednih proizvoda, jer dve zemlje nisu uspele da postignu dogovor koji bi otklonio zabrinutost američke administracije u vezi sa trgovinskim praksama Kine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track