BIVŠI ŠEF MOSADA UPOZORAVA IZRAEL: Očekujte pogoršanje odnosa sa Moskvom, ovo su prvi koraci Rusa protiv naše avijacije (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

obaranje iljušina

BIVŠI ŠEF MOSADA UPOZORAVA IZRAEL: Očekujte pogoršanje odnosa sa Moskvom, ovo su prvi koraci Rusa protiv naše avijacije (VIDEO)

Planeta -

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Mosad, Dani Jatom, danas je ocenio da bi kriza koja je izbila u odnosima Izraela s Rusijom zbog obaranja ruskog aviona nad Sirijom mogla još da se pogorša.

"Ovo je početak onoga što bi moglo biti vrlo ozbiljna kriza s Rusijom. Ruska vojska ima širok spektar akcija koje bi mogla da preduzme, uključujući razmatranje ispaljivanja protivavionskih raketa na naše avione", rekao je Jatom za izraelski vojni radio posle objavljivanja ruskog izveštaja o incidentu.

Moskva je za pad aviona optužila Izrael, da je obmanuo rusku vojsku o planiranoj lokaciji svog napada iz vazduha kraj sirijskog lučkog grada Latakije.

Rusko Ministarstvo odbrane je odbacilo nalaze izraelske vojske i tvrdi da su izraelski piloti napad u ponedeljak uveče na sirijsko vojno postrojenje izveli koristeći ruski izvidjački avion kao štit.

Izrael je to više puta porekao, optuživši sirijsku vojsku za nesmotreno ispaljivanje protivavionskih raketa kojima je oboren ruski "Iljušin Il -20" s 15 članova posade i to dugo pošto su se četiri izraelska aviona "F-16" vratila u izraelski vazdušni prostor.

Izraelski mediji komentarišu da se saopštenjem o rivici Izraela Moskva svrstala uz svog bliskog saveznika Siriju, a analitičari navode da bi to moglo značajno ograničiti sposobnost izraelske vojske da u toj susednoj zemlji izvodi operacije protiv Irana i njegovih saveznika.

Kurir.rs/Beta

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track