DRAMA U INDIJSKOM OKEANU: Iskusni jedriličar upao u oluju, sada povređem pluta bespomoćno, poslao dve očajničke SMS poruke (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

opasno

DRAMA U INDIJSKOM OKEANU: Iskusni jedriličar upao u oluju, sada povređem pluta bespomoćno, poslao dve očajničke SMS poruke (VIDEO)

Planeta -

Spasilački timovi i pripadnici mornarica nekoliko zemalja u južnom Indijskom okeanu od petka tragaju za Abhilashem Tomijem, 39-godišnjim mornaričkim oficirom i iskusnim jedriličarem koji teško povređen bespomoćno pluta na svojem brodu nasred okeana, javlja CNN.

Tomi je nastradao nakon što je njegovu jedrilicu zahvatila oluja tokom jedriličarskog takmičenja Golden Globe Rejs u kojoj takmičari, bez pomoći savremene tehnologije, plove neprekidno 45.000 kilometara. Nakon 82 dana plovidbe Tomijev brod Turiju zahvatila je oluja, a australijska kraljevska mornarica i druge službe objavile su da se Tomi trenutno nalazi oko 3.000 kilometara jugozapadno od Perta, na području koje se smatra graničnim za omogućavanje brzog i trenutnog spašavanja.

Organizatori trke zabrinuli su se nakon što je Tomi poslao tekstualnu poruku. "Bez jarbola. Teške povrede. Ne mogu da ustanem", napisao je, a nakon te poruke nije se oglasio narednih 15 sati.

Napokon je došla nova satelitska poruka u kojoj je označio svoju lokaciju.

"Aktiviran EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon). Ne mogu da hodam. Možda ću trebati nosila", napisao je on.

Organizatori trke pojasnili su da je kasnija poruka značila da je Tomy na sigurnom, ali da imobiliziran leži u potpalublju.

"Mogu da pokrećem nožne prste. Osećam se loše. Ne mogu ni da jedem ni da pijem. Teško mi je da dohvatim torbu" napisao je u poslednjem javljanju.

Tomi je isplovio 1. juna 2018. iz luke Le Sabl Olonj na zapadnoj obali Francuske. Organizatori trke objavili su i kako je poslat avion iz Perta koji bi do područja gde se Tomi nalazi trebao da stigne u nedelju.

Spasioci će takođe pokušati da pronađu pronaći i irskog kapetana Gregora Mekakina čiji je brod nastradao u istoj oluji i nalazi se oko 150 kilometara udaljen od Tomyja. On je improviziranom opremom na svom brodu pokušao da dođr do kolege nautičara i pruži mu pomoć, kao i ukrajinski nautičar Uku Randmaa koji je na istom području.

U potragu su krenuli brodovi australijske, francuske i indijske mornarice. Očekuje se da će francuski patrolni brod sa medicinskom opremom do Tomija doći u nedelju veče, dok su indijske vlasti poslale vojni avion sa Mauricijusa i preusmerile fregatu i tanker sa vojnih vežbi u vodama Južnoafričke Republike.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: YT Screnshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja