PRESEDAN: Bivši francuski premijer se kandiduje za gradonačelnika Barselone
Foto: Reuters

ROĐEN U TOM GRADU

PRESEDAN: Bivši francuski premijer se kandiduje za gradonačelnika Barselone

Planeta -

Bivši francuski premijer, Manuel Vals, potvrdio je danas da će se kandidovati na izborima za gradonačelnika Barselone iduće godine, kako bi "spasao katalonsku prestonicu od daljeg pogoršanja".

Govoreći i na katalonskom i na španskom jeziku na veoma posećenoj konferenciji za novinare u Barseloni, Vals (56), inače rođen u tom gradu, istakao je da želi da se bori protiv nebezbednosti i nejednakosti, a da bi istovremeno podsticao ekonomiju.

foto: EPA

Vals, koji je prošle godine bezuspešno pokušao da se kandiduje za predsednika u Francuskoj u ime Socijalističke partije, iz koje se u međuvremenu povukao, snažan je protivnik otcepljenja Katalonije od Španije.

On je danas zvanično potvrdio da želi da bude gradonačelnik Barselone i da će se kandidovati za izbore koji će biti održani 26. maja 2019, navode francuski mediji.

foto: EPA

Vals će zbog toga, kako je najavio, sledeće nedelje podneti ostavku na mesto poslanika partije Republika u pokretu u francuskom parlamentu, što je inače presedan.

"Volim Francusku. Ali, doći u Barselonu nije raskid, već isti put - put Evrope", rekao je Vals, dodavši da je o tome letos obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona, a početkom septembra i Nacionalnu skupštinu.

On neće zadržati nikakav mandat u Francuskoj.

"Napuštam Evri, svoj grad, okrug, sa mnogo emocija, ali i osećajem da sam obavio posao", istakao je Vals.

Govoreći o Barseloni, ocenio je da je taj grad u "pogoršanom stanju", naročito kad je reč o stambenoj gradnji, uređenju javnog prostora, turizmu i nezbednosti u kvartovima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track