Najnovije vesti

MISTERIJA MH370 KONAČNO REŠENA? Stručnjak tvrdi da zna tačnu lokaciju nestalog malezijskog aviona i šta mu se dogodilo (VIDEO)
Foto: Profimedia

OTKRIVENO

MISTERIJA MH370 KONAČNO REŠENA? Stručnjak tvrdi da zna tačnu lokaciju nestalog malezijskog aviona i šta mu se dogodilo (VIDEO)

Planeta
08:06h

Nestali malezijski avion MH370 mogao bi da leži na dnu Indijskog okeana u hiljadama delova nedaleko od nekadašnje zone potrage, tvrdi se u novom dokumentarcu koji pokušava da otkrije gde se nalaze ostaci ove letelice.

U dokumentarcu Nacionalne geografije "Isušimo okeane", stručnjaci tvrde da znaju tačnu lokaciju MH370.

Avion, odnosno, ono što je od njega ostalo, nalazi se 35 stepeni južno na liniji poznatoj kao sedmi luk, koja se odnosi na vreme kada je letelica poslednji put poslala satelitsku poruku.

Uz pomoć specijalne kompjuterske grafike, tim ove emisije je "isušio" ovu oblast pokušavajući da dočara kako bi avion mogao da izgleda. Ukoliko je istina ovo što kažu, ostaci aviona bi na tom području bili rasuti kilometrima.

Motor bi bio u jednom komadu, ali bi trup bio u hiljadama delića.

Crne kutije bi trebalo da otkriju da li je iko bio u kokpitu, a cilindri sa kiseonikom bi pokazali da li je nivo pritiska u letelici namerno menjan.

Endi Šerel, stručnjak koji je već 4 godine u potrazi za MH370, kaže da će trenutak kada zaista budu pronašli avion biti izvanredan, ali i tužan.

"To bi bio zaista nadrealan osećaj u smislu da smo konačno pronašli mesto gde je avion završio, ali sa druge strane, to je i tužno. Svakako je olakšanje jer će uslediti odgovori na mnoga pitanja", rekao je.

foto: Reuters

Okeanograf Dejvid Grifin veruje da je pronašao tačnu lokaciju na osnovu dela krila koji je pronađen na ostrvu Reunion.

On se pitao i zašto nijedan deo letelice nije isplivao na obale Australije kad su struje sve vukle na tu stranu.

On je oblasti bliže Australiji isključio iz potrage, a potom je istraživao struje koje su vladale tih dana kada je nestao avion. Time je zaključio da su struje morale povuči avion južnije, do pomenutog luka.

Ta oblast nije pretraživana do sada. Podsetimo, avion malezijske aviokompanije je nestao 8. marta 2014. godine. Uprkos brojnim potragama, olupina nikad nije pronađena.

Kurir.rs/The Sun Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...