VELIKA BRUKA AMERIČKE AVIJACIJE: F-35B tek pustili u upotrebu, on se srušio, a to je tek jedan u nizu pehova ovog najskupljeg oružanog sistema!
Foto: Profimedia

ZOVU GA UKLETI AVION

VELIKA BRUKA AMERIČKE AVIJACIJE: F-35B tek pustili u upotrebu, on se srušio, a to je tek jedan u nizu pehova ovog najskupljeg oružanog sistema!

Planeta -

VAŠINGTON - Najskuplji borbeni avion na svetu imao je svoje vatreno krštenje, potvrdila je komanda američkih pomorskih snaga na Bliskom istoku.

U pitanju je stelt lovac-bombarder F-35B, čiji je program razvoja koštao čak 406 milijardi dolara (budžet je prekoračen za 160 milijardi dolara), zbog čega s pravom nosi naziv najskuplji oružani sistem u ljudskoj istoriji.

Niz pehova

Najmanje jedna letelica ovog tipa poletela je s amfibijskog broda "USS Eseks" i uspešno bombardovala talibanske mete u avganistanskoj pokrajini Kandahar, otkrio je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

PRVO RUŠENJE Dan posle prve borbene misije usledilo je i prvo rušenje aviona F-35. Jedna letelica ovog tipa srušila se u Južnoj Karolini, a pilot je uspeo da se katapultira i prođe bez povreda. Nadležni su najavili da će sprovesti istragu od čijih rezultata zavisi da li će cela flota ponovo biti prizemljena.

Kompanija "Lokid Martin" letelicu reklamira kao budućnost ratnog vazduhoplovstva, svestrani avion koji kombinuje supersoničnu brzinu, mali odraz na radaru, ekstremnu agilnost i fuziju najsavremenijih senzora i ljudskog upravljanja. Međutim, ovaj program je od početka pratio niz pehova. Prvi test-letovi aviona kasnili su sedam godina, a čitava flota je u nekoliko navrata bila prizemljivana zbog raznih tehničkih problema. Jedan od najupečatljivijih bio je nagli pad kiseonika u kabini, zbog čega su pilot i skupa tehnika dolazili u opasnost.

Tri varijante

Avion F-35 jedan je od omiljenih američkog predsednika Donalda Trampa, koji ga je u više navrata hvalio kao "nevidljivog", iako je on urađen u stelt tehnologiji, što znači da nije u potpunosti nevidljiv za radare.

TEHNIČKI PODACI Ubica iz vazduha Posada: 1 Dužina: 15,6 m Raspon krila: 10,7 m Visina: 4,3 m Težina prazan: 13,1 tona Težina pun: 22,4 tone Maks. brzina: 1,6 mahova Dolet: 2.200 km Cena: 94-122 miliona $

Osim SAD, još osam zemalja - većinom saveznika iz NATO pakta - poseduje ovaj avion u svojim oružanim snagama. Avion pete generacije proizvodi se u tri varijante, a najskuplja košta122 miliona dolara.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track