KATASTROFA JE MOGLA DA BUDE SPREČENA: Indonežanska agencija prerano POVUKLA upozorenje na cunami, poginulo skoro 400 ljudi
Foto: EPA

VELIKA TRAGEDIJA

KATASTROFA JE MOGLA DA BUDE SPREČENA: Indonežanska agencija prerano POVUKLA upozorenje na cunami, poginulo skoro 400 ljudi

Planeta -

Indonežanska Agencija za geofiziku (BMKG) suočava se sa kritikama jer je prerano ukinula upozorenje na cunami posle snažnog zemljotresa jačine 7,5 stepeni Rihterove skale koji je pogodio oblast kod ostrva Sulavesija u Indoneziji.

Od potresa i cunamija koji su zahvatili Palu, grad udaljen oko 1.500 kilometara od Džakarte, poginule su najmanje 384 osobe. Zvaničnici navode da broj poginulih najverovatnije nije konačan.

Više stotina ljudi okupilo se na plaži u Paluu na festivalu kada su talasi visoki do šest metara zahvatili to područje. BMKG je saopštila da su pratili standardnu operativnu proceduru i da su ukinuli upozorenje na osnovu podataka dobijenih od najbližeg talasnog senzora udaljenog oko 200 kilometara od Palua.

foto: EPA

"Nemamo posmatračke položaje u Paluu. Tako da moramo koristiti podatke koje smo dobili i sve je učinjeno na osnovu toga", istakao je šef Centra za potrese i cunamije pri BMKG Rahmat Trijono.

On je naglasio da je najbliži merač plime koji registruje promene u nivou mora samo zabeležio "beznačajni" talas od šest centimetara, a ne velike talase nedaleko od Palua.

foto: EPA

Još nije poznato da li se cunami, za koji zvaničnici navode da je pogodio grad i okolinu sa veoma velikom brzinom od više stotina kilometara na čas, desio pre ili nakon ukidanja upozorenja.

Indonezija se nalazi u takozvanom vatrenom pojasu Pacifika, seizmološki i vulkanski veoma aktivnom području.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track