NAPETO! BLISKI SUSRET RATNIH BRODOVA: Kineski brod se OPASNO približio američkom razaraču i naterao ga da izvede NEVIĐEN MANEVAR!
Foto: Profimedia

JUŽNO KINESKO MORE

NAPETO! BLISKI SUSRET RATNIH BRODOVA: Kineski brod se OPASNO približio američkom razaraču i naterao ga da izvede NEVIĐEN MANEVAR!

Planeta -

Jedan kineski ratni brod prišao je "opasno blizu" američkom razaraču u spornim vodama Južnog kineskog mora i naterao ga da promeni kurs, saopštila je američka ratna mornarica.

Portparol američke Pacifičke flote Nejt Kristensen je juče rekao da je razarač "Dekatur" u nedelju plovio u arhipelagu Spretli, između Vijetnama i Filipina, kada mu je kineski brod "prišao na manje od 41 metra" i pozvao ga da "napusti područje".

Prema njegovim rečima, kineski brod je postupio "agresivno, opasno i neprofesionalno" dok je "Dekatur" bio primoran da "manevriše da bi izbegao sudar".

Uprkos odluci međunarodne arbitraže koja je 2016. presudila protiv Kine, Peking polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i zbog toga se spori sa zemljama Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (Asean), Vijetnamom, Filipinima, Malezijom i Brunejom.

Najnoviji pomorski incident se dešava u trenutku veoma napetih odnosa Kine i SAD, upletenih u trgovinski rat koji je već doveo do uvođenja carina na milijardne dolara robe.

Američki ministar odbrane Džejms Matis otkazao je zakazanu posetu Pekingu u oktobru, pošto je kineski ministar odbrane Vei Fenge rekao da nema vremena za sastanak.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track