PJONGJANG JASNO PORUČIO AMERICI: Ukinite nam sankcije ako hoćete bržu denuklearizaciju
Foto: AP Kevin Lim / The Straits Times

LEKCIJA

PJONGJANG JASNO PORUČIO AMERICI: Ukinite nam sankcije ako hoćete bržu denuklearizaciju

Planeta -

PJONGJANG - Severna Koreja upozorila je SAD da deklaracija o okončanju Korejskog rata ne bi trebalo da se smatra "monetom za potkusurivanje" u pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali je istovremeno nagovestila da bi ukidanje sankcija moglo da doprinese tom procesu.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA objavila je danas komentar u kojem se navodi da je Pjongjang preduzeo značajne mere u cilju okončanja neprijateljskih odnosa dve zemlje, ali da SAD "pokušavaju da to oslabe" sankcijama.

AP ocenjuje da je to "ne tako suptilan" poziv Vašingtonu da ukine sankcije, ako želi dalji napredak u nuklearnim pregovorima s Pjongjangom.

U komentaru severnokorejske agencije se navodi da deklaracija kojom se zamenjuje 65-godišnje primirje kako bi se zvanično okončao rat na Korejskom polustrovu (1950-1953) "nije samo poklon jednog čoveka drugom" i ističe se da "to nikada ne može biti moneta za potkusurivanje kako bi se Severna Koreja denuklearizovala".

Komentar je upućen pristalicama politike SAD zasnovane na održavanju maksimalnog pritiska i sankcija Severnoj Koreji, dok ta zemlja ne napravi jasne i značajne poteze u cilju denuklearizacije, navodi američka agencija.

AP zaključuje da je ovaj komentar odjek govora severnokorejskog ministra spoljnih poslova Ri Jong-hoa u UN prošle nedelje, u kojem je poručio da je Severna Koreja spremna za primenu sporazuma koji su lider te zemlje Kim Džong-un i predsednik SAD Donald Tramp postigli tokom svog prvog samita, ali je istovremeno optužio Vašington da ne pokazuje spremnost da ublaži tenzije i izgradi međusobno poverenje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP Kevin Lim/The Straits Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track