Najnovije vesti

RUSIJA UPOZORAVA NATO DA NE GOMILA ORUŽJE NA NJENIM GRANICAMA: Neodgovorno zveckanje sabljama u ovom regionu može da ima dugoročne posledice!
Foto: Profimedia

ZATEZANJE NA ARKTIKU

RUSIJA UPOZORAVA NATO DA NE GOMILA ORUŽJE NA NJENIM GRANICAMA: Neodgovorno zveckanje sabljama u ovom regionu može da ima dugoročne posledice!

Planeta

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će Rusija odgovoriti na uvećano vojno prisustvo NATO u severnoj Norveškoj i poručila da "neodgovorno zveckanje sabljama" u regionu Arktika "može da ima dugoročne posledice".

TASS prenosi da je je Zaharova, govoreći o severu Norveške, naglasila da pre svega misli na vojne vežbe NATO na tom području.

 

"Eskalacija vojne i političke aktivnosti NATO u regionu Arktika, konkretno u neposrednoj blizini Rusije na teritoriji severne Norveške, nije prošla neprimećeno", rekla je Zaharova.

foto: Reuters / Russian Defence Ministry

Ona je navela da je Norveška načinila "seriju nedavnih neprijateljskih koraka", među kojima je i "sporazum o udvostručavanju postojećeg kontingenta američkih marinaca sa 330 na 770 ljudi".

 

"Oni su takođe dogovorili održavanje najopsežnijih vojnih vežbi na ruskoj granici u istoriji Rusije koje se održavaju krajem oktobra - NATO Bljesak trozupca (Trident Juncture) 2018, uz učešće više od 40.000 ljudi iz više od 30 zemalja", kazala je Zaharova.

 

Prema njenim rečima, to će "potkopati rusko-norveške odnose".

 

Ona je je navela da je Moskva uverena da Arktik i severna Evropa "moraju da ostanu zone niskih tenzija".

 

"Neodgovorno zveckanje sabljama u ovom ranije mirnom regionu može da ima dugoročne posledice", zaključila je Zaharova.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...