EVROPI PRETI JOŠ JEDAN URAGAN: Oluja je iz dana u dan sve jača, očekuju se vetrovi od 120 km na sat i obilne kiše!
Foto: Reuters

meteorolozi upozoravaju

EVROPI PRETI JOŠ JEDAN URAGAN: Oluja je iz dana u dan sve jača, očekuju se vetrovi od 120 km na sat i obilne kiše!

Planeta -

Nad Atlantskim okeanom razvio se još jedan uragan. Oluja Lesli jutros je prerasla u uragan prve kategorije, a očekuje se da će još jačati, javljaju meteorolozi.

Satelitski snimci prikazuju kako uragan Lesli jača iz dana u dan, a već se formiralo i veliko "oko" uragana.

Očekuje se kako će ciklon, koji se formirao nad centralnim Atlantikom, do subote naglo skrenuti prema Azorskim ostrvima. Prema trenutnim prognozama, nakon što stigne do ostrva krenuće prema zapadnoj Evropi krajem sledeće nedelje.

Lesli se trenutno vrlo polako kreće u smeru severa-severozapada. Prema Nacionalnom centru za uragane u Majamiju, jaki vetrovi i kiša koju za sobom nosi uragan već su pogodili jug SAD-a i Bahame. Očekuje se da će nastaviti da se kreće prema severu u idućih 48 sati, posle čega će naglo skrenuti prema Azorskim ostrvima koja pripadaju portuglaskom arhipelagu. Njima prete jaki vetrovi i obilne kiše.

Iako se očekuje da će Lesli oslabiti sledeće nedelje, britanski meteorolozi najavljuju da bi oluja mogla da pogodi delove Velike Britanije i donese vetrove jačine i do 120 kilometara na sat krajem iduće sedmice.

Podsetimo, prošle nedelje Italiju i Grčku pogodio je retki mediteranski uragan koji je sa sobom doneo obilne kiše i poplave. Najteža je situacija bila na grčkim ostrvima, gde su poplavljeni gradovi, a u oluji je nestalo troje ljudi. Olujni naleti vetra izazvali su nestanak struje i rušili stabla širom zemlje.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Reuters/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track