OVE BAKE SU OSTALE U ČERNOBILJU: Ako odeš odavde, umrećeš! Ne smeta meni radijacija, nešto drugo je problem! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

hrabre babuške

OVE BAKE SU OSTALE U ČERNOBILJU: Ako odeš odavde, umrećeš! Ne smeta meni radijacija, nešto drugo je problem! (VIDEO)

Planeta -

Prošle su 32 godine od nuklearne katastrofe u Černobilju, u kojoj je na licu mesta život izgubilo tridesetak ljudi, ali je ukupan broj žrtava posledica radijacije i dalje nepoznat.

Oko 350.000 ljudi je evakuisano, a radijaciji je bilo izloženo gotovo 8,4 miliona. Međutim, bilo je i onih koji su rešili da ostanu na ovom mestu bez obzira što su voda, vazduh i hrana kontaminirani.

Među njima je bila i jedna baka. Rešila je da ostane i ubedi sve da se u Černobilju može živeti bez obzira na veliku radijaciju koja je u gradu prisutna (400 puta veća nego u Hirošimi posle nuklearne katastrofe).

Baš zbog tog neočekivanog izbora, reditelji Holi Moris i Ana Bogart su odlučili da posete ovu baku i istraže opasno područje. Videli su da tamo obično živi od 8 do 12 baka, u zavisnosti od sela.

foto: AP / Xinhua / Dai Tianfang

"Mene ne plaši radijacija. Plaši me gladovanje. Ukoliko odeš odavde, umrećeš. Oni su u gorem položaju nego mi koji živimo ovde. Otadžbina je otadžbina, nikada je neću napustiti ni puškom da me teraju", rekla je babuška.

Jedan od reaktora elektrane "Vladimir Iljič Lenjin" - kako se zvanično zvala černobiljska nuklearna elektrana, eksplodirao je 26. aprila u 1.24 sati posle ponoći po lokalnom vremenu. Na licu mestu stradala je 31 osoba.

Kurir.rs Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track