GRUŠKO: Rusija spremna za razgovor sa NATO o bezbednosnom sporazumu, Alijansa ćuti!
Foto: EPA / Thierry Monasse

bez odgovora

GRUŠKO: Rusija spremna za razgovor sa NATO o bezbednosnom sporazumu, Alijansa ćuti!

Planeta -

Moskva je spremna da pregovara sa NATO o mogućnosti zaključivanja sporazuma o sprečavanju opasnih vojnih incidenata, izjavio je danas zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

"Izneli smo predlog za napredak u sprečavanju opasnih vojnih incidenata. Na primer, pozvali smo na direktne konsultacije na kojima bi učestvovali vojni zvaničnici svih zemalja koje su već potpisale sporazume s nama o prevenciji opasnih vojnih incidenata, kao i onih koji žele da zaključe takve sporazume. Takođe smo kazali da smo, u okvirima Saveta Rusija-NATO, spremni da razgovaramo o ovoj temi s NATO kao organizacijom", rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, Alijansa za sada ne pokazuje nikakve znake da je na tako nešto spremna.

"Ono što smo uspeli da postignemo, jeste uspostavljanje više-manje sistematske razmene brifinga unutar Saveta Rusija-NATO po pitanju najznačajnijih vojnih vežbi, kao i unutar projektne grupe Baltika za vezdušnu bezbednost na Baltiku, u kojima učestvuju ruski zvaničnici i zvaničnici NATO i zemalja Baltika", rekao je Gruško.

Kako je naglasio, to što je postignuto, postignuto je sa ciljem napretka u rešavanju pitanja koja su vezana za održavanje bezbednosti na mestima susretanja letova aviona, i vojnih i komercijalnih.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track