JERMENSKI PREMIJER DAO OSTAVKU: Sve spremno za prevremene parlamentarne izbore
Foto: Reuters/Vahram Baghdasaryan

strateški

JERMENSKI PREMIJER DAO OSTAVKU: Sve spremno za prevremene parlamentarne izbore

Planeta -

Jermenski premijer, Nikol Pašinjan, podneo je danas ostavku što znači da bi uskoro trebalo da se održe prevremeni izbori, najverovatnije do kraja godine.

"Moj dragi i ponosni narode, danas sam podneo svoju ostavku", rekao je Pašinjan u televizijskom obraćanju i obećao da će "garantovati slobodno izražavanje volje naroda na prevremenim parlamentarnim izborima".

foto: AP

Pašinjan je preuzeo je dužnost premijera u maju pošto je prethodno predvodio višenedeljne proteste koji su doveli do ostavke njegovog prethodnika Serža Sargsjana.

On se zalago za prevremene izbore ove jeseni u nastojanju da skloni svoje neprijatelje koji su zadržali većinu u parlamentu.

Protesti u Jermeniji
Protesti u Jermenijifoto: Reuters

Prevremeni izbori se održavaju ako poslanici ne uspeju da imenuju premijera, a Pašinjan je ubedio svoje protivnike da ne imenuju svoje kandidate za novog šefa vlade.

On je predvodio hiljade pristalica da protestuju ispred parlamenta ranije ovog meseca kako bi primorao svoje neprijatelje da prihvate prevremene izbore.

Pašinjan, bivši novinar, oslanja se na javni bes zbog rasprostranjenog siromaštva, velike nezaposlenosti i korupcije koja je cvetala za vreme bivše vlade.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track