Najnovije vesti

RUSKE PODMORNICE UTERUJU STRAH U KOSTI, NATO SPREMA ODGOVOR: Žestoko nadmetanje za kontrolu nad morima!
Foto: Profimedia

TRKA U NAORUŽANJU

RUSKE PODMORNICE UTERUJU STRAH U KOSTI, NATO SPREMA ODGOVOR: Žestoko nadmetanje za kontrolu nad morima!

Planeta

Države članice NATO će početi da rade na izradi bespilotnih morskih sistema za borbu protiv pretnji koje dolaze od ruskih podmornica.

"Korišćenje bespilotnih sistema može da bude prelomni trenutak u trci za morskim tehnologijama", piše u tekstu Difens njuza.

Kako se navodi, zajedničko korišćenje tradicionalnog morskog naoružanja i dronova treba da poboljša "kontrolu nad morima"za članice vojnog bloka.

Sporazum je potpisalo 13 država: Belgija, Danska, Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Španija, Turska, Velika Britanija i SAD.

"Članice NATO su zabrinute zbog porasta pretnji od ruskih podmornica i ulažu sve više resursa u tu borbu. Tokom Putinove vladavine Rusija je formirala nove, još neprimetnije podmornice koje se koriste u severnom Atlantiku", prenosi list komentar Horhe Beniteza, saradnika ekspertskog Atlantskog saveta koji je ranije radio u vojnom resoru SAD.

Potpisani plan odražava porast uloge bespilotnih sistema koji se koriste za borbu protiv neuhvatljivih podmornica.

Prošle nedelje su SAD pustile u rad najnovije atomske podmornice "SSN-791 Delaver" i "SSN-792 Vermont", koje su ojačane krstarećim raketama "tomahavk". One pripadaju četvrtoj generaciji američkih podmornica i predviđene su za borbu protiv podmornica protivnika i za priobalne operacije.

U oktobru je objavljeno da će podmornice projekta „Borej-A“ i "Jasen-M" - atomske podmornice "Knez Vladimir“ i "Kazanj“ - postati deo ratne mornarice Rusije 2019. godine.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...