Najnovije vesti

RUSKE PODMORNICE UTERUJU STRAH U KOSTI, NATO SPREMA ODGOVOR: Žestoko nadmetanje za kontrolu nad morima!
Foto: Profimedia

TRKA U NAORUŽANJU

RUSKE PODMORNICE UTERUJU STRAH U KOSTI, NATO SPREMA ODGOVOR: Žestoko nadmetanje za kontrolu nad morima!

Planeta
08:07h

Države članice NATO će početi da rade na izradi bespilotnih morskih sistema za borbu protiv pretnji koje dolaze od ruskih podmornica.

"Korišćenje bespilotnih sistema može da bude prelomni trenutak u trci za morskim tehnologijama", piše u tekstu Difens njuza.

Kako se navodi, zajedničko korišćenje tradicionalnog morskog naoružanja i dronova treba da poboljša "kontrolu nad morima"za članice vojnog bloka.

Sporazum je potpisalo 13 država: Belgija, Danska, Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Španija, Turska, Velika Britanija i SAD.

"Članice NATO su zabrinute zbog porasta pretnji od ruskih podmornica i ulažu sve više resursa u tu borbu. Tokom Putinove vladavine Rusija je formirala nove, još neprimetnije podmornice koje se koriste u severnom Atlantiku", prenosi list komentar Horhe Beniteza, saradnika ekspertskog Atlantskog saveta koji je ranije radio u vojnom resoru SAD.

Potpisani plan odražava porast uloge bespilotnih sistema koji se koriste za borbu protiv neuhvatljivih podmornica.

Prošle nedelje su SAD pustile u rad najnovije atomske podmornice "SSN-791 Delaver" i "SSN-792 Vermont", koje su ojačane krstarećim raketama "tomahavk". One pripadaju četvrtoj generaciji američkih podmornica i predviđene su za borbu protiv podmornica protivnika i za priobalne operacije.

U oktobru je objavljeno da će podmornice projekta „Borej-A“ i "Jasen-M" - atomske podmornice "Knez Vladimir“ i "Kazanj“ - postati deo ratne mornarice Rusije 2019. godine.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...