POČINJE VELIKI SAMIT O SIRIJI: 4 lidera u Istanbulu odlučuju o Asadovoj sudbini
Foto: Profimedia/EPA

skup u turskoj

POČINJE VELIKI SAMIT O SIRIJI: 4 lidera u Istanbulu odlučuju o Asadovoj sudbini

Planeta -

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Nemačke okupljaju se danas u Istanbulu na samitu o Siriji čiji je cilj da se učvrsti krhko primirje i napreduje prema političkoj tranziciji.

Taj samit, na kome će učestvovati predsednici Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Emanuel Makron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, okupiće prvi put učesnike koji podržavaju konkurentske snage u Siriji.

Sirijski sukob počeo je 2011, kao masovni protest zbog režima Bašara al Asada, i prerastao je u rat sa stotinama hiljada žrtava, milionima izbeglih i raseljenih, a u njega su se umešale svetske i regionalne sile.

foto: EPA

U protekle tri godine, Rusija i Iran podržavali su Asadov režim i pomogli su mu da vratiti nadzor nad brojnim enklavama koje su držali pobunjenici ili džihadisti, čime je okončan sukob u brojnim područjima. Francuska i Nemačka deo su grupe o Siriji koja broji još pet zemalja, među kojima i SAD.

"Ključni cilj ovog samita je da se razmotri koje nove formule bi mogle da bude pronađene kako bi se donelo političko rešenje" tog kompleksnog sukoba u kojem je dosad poginulo više od 360.000 ljudi, rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

foto: Reuters

Druga tema biće primirje u pokrajini Idlib koje je dogovoreno prošlog meseca između Erdogana i Putina.

Međutim, s približavanjem samita primirje je sve krhkije: poslednjih dana došlo je do sukoba, a sedam civila je ubijeno u petak u režimskim bombardovanjima Idliba, što je najveća brojka od rusko-turskog sporazuma.

Francuska želi da se produži primirje u Idlibu i da bude zajamčen pristup humanitarnim konvojima.

"Postoje različita gledišta. Ali, sve u svemu, svi žele da dođu do političkog rešenja u Siriji", rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track