MAPA UZ KOJU SMO ODRASLI JE VELIKA LAŽ: Naučnici tek sada napravili realan prikaz sveta! (VIDEO)
Foto: Profimedia

otkriće

MAPA UZ KOJU SMO ODRASLI JE VELIKA LAŽ: Naučnici tek sada napravili realan prikaz sveta! (VIDEO)

Planeta -

Svet nije onakav kakvim se čini. Većina geografskih mapa koje smo videli zasnivaju se na Merkatorovoj projekciji - čak je i Gugle maps sve donedavno koristio varijante ove projekcije koja je izrađena pre gotovo 550 godina. Ipak, ona je iznenađujuće loša u tačnom prikazivanju prave veličine mnogih država, piše IFLScience.

Britanski naučnik Nil Kej, koji inače proučava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se menja između Merkatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države, a zatim su u oktobru 2018. kartografi objavili projekciju mape Ikvak Ert u nadi da će prevazići sve probleme s kojima se susreću zbog brojnih projekcija sveta.

GIF elegantno pokazuje kako Merkatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država, posebno onih koje su udaljenije od ekvatora, piše IFLScience.

Pogledajte kako Rusija, Kina i Grenland značajno menjaju veličinu. Evropa, dijelovi Azije i Amerika se takođe značajno smanjuju. Merkatorova projekcija prikazuje Grenland kao kopnenu masu veću od Afrike, iako je u stvarnosti Afrika 14 puta veća od Grenlanda!

Merkatorovu projekciju prvi je predstavio flamanski kartograf Gerardus Merkator 1569. godine. Bila veoma korisna za istraživanje jer omogućuje moreplovcu da isplanira pravolinijsko kretanje i zadržava pravi oblik države, ali kada trodimenzionalni oblik poput globusa preneseš u dvodimenzionalnu projekciju, nečega se moraš odreći.

U ovom slučaju, njezine iskrivljene veličine i udaljenosti što se više približavate ka polovima. Merkatorova projekcija je takođe optuživana zbog političkih prizvuka, predstavljajući evrocentristički kolonijalni pogled na svet.

Kao rezultat svih ovih pristranosti i nedostataka, neke škole u Bostonu su se čak odlučile da se odreknu karte u korist alternativne Gall-Petersove svetske karte. Međutim, ni ta projekcija nije “savršena”. Dok zadržava tačnijim područne izračune kopnene mase, iskrivljuje njen oblik.

U oktobru 2018. godine kartografi su objavili projekciju mape Ikval Ert u nadi da će nadići sve probleme sa kojima se susreću zbog brojnih projekcija sveta.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track