MUSLIMANI BILI NA KORAK DA PRETVORE CRKVU U DŽAMIJU: Desničarska Liga za sever sve blokirala, čude se da je bogomolja bila na prodaju
Foto: Reuters

odluka

MUSLIMANI BILI NA KORAK DA PRETVORE CRKVU U DŽAMIJU: Desničarska Liga za sever sve blokirala, čude se da je bogomolja bila na prodaju

Planeta -

Italijanska desničarska stranka Liga pripomogla je da se jednoj muslimanskoj organizaciji onemogući gradnja džamije na mestu bivše bolničke kapele.

Ta muslimanska organizacija ponudila je na aukciji, koju je organizovala lokalna bolnica, najviši iznos za kupovinu bivše bolničke kapele u gradu Bergamu na severu Italije i tako nadmašila ponudu Pravoslavne crkve, koja je do tada zgradu koristila za svoje obrede.

Umesto muslimanske organizacije zgradu će morati da kupe vlasti Lombardije.

Ali politički funkcioneri iz stranke Liga u ovoj bogatoj regiji Lombardiji objavili su kako će zaustaviti prodaju pozivajući se na zakon iz 2004. godine prema kojem imaju pravo intervenisati u slučaju zaštite objekata kulturne baštine.

"Nikad ne bih stavio crkvu na prodaju i iznenađen sam da uprava bolnice nije shvatila o kako se osetljivom pitanju radi", napisao je na Tviteru Atilio Fontana, predsednik Lombardije iz desničarske stranke Liga, dodajući kako će iskoristiti pravo odbijanja prodaje i da neće biti mogućnosti žalbe. Njegova odluka znači da region sad mora kupiti objekat.

Islamske organizacije već duže upozoravaju da im zakoni onemogućuju gradnju džamija. Vođa Lige Mateo Salvini upozorio je ranije ove godine kako italijanskoj kulturi i društvu preti rizik od nestajanja zbog širenja islama.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track