TRAMP UCENJUJE KINU: Imaćemo sjajan dogovor o trgovini, ako ne - uvešću im nove carine GORE OD SVIH DOSAD!
Foto: Reuters, Shutterstock

PRETNJA NOVIM CARINAMA

TRAMP UCENJUJE KINU: Imaćemo sjajan dogovor o trgovini, ako ne - uvešću im nove carine GORE OD SVIH DOSAD!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da smatra da će biti "sjajan dogovor" s Kinom o trgovini, ali je upozorio da ima spremne nove tarife vredne milijarde dolara ukoliko postizanje dogovora ne bude moguće.

"Mislim da ćemo napraviti sjajan dogovor s Kinom, i on mora da bude sjajan jer su oni izrabljivali našu zemlju", rekao je Tramp za Foks njuz kanal u ponedeljak.

Tramp je naglasio u intervjuu da bi želeo da se dogovor postigne sada, ali da Kina nije spremna. Nije obrazložio tu tvrdnju.

Blumberg njuz je izvestio u ponedeljak da se Vašington sprema da objavi carine na sav preostali uvoz iz Kine do početka decembra, ukoliko razgovori između Trampa i njegovog kolege Si Đinpinga idućeg meseca ne uspeju da ublaže trgovinski rat.

SAD su već uvele carine vredne 250 milijardi dolara na kinesku robu, a Kina je odgovorila reciporočnim carinama na američku robu vrednu 110 milijardi dolara.

"Imam carine od 267 milijardi dolara koje čekaju da budu aktivirane ako ne budemo mogli da sklopimo dogovor", poručio je Tramp.

Američki predsednik već dugo preti uvođenjem tarifa na sav preostali kineski uvoz u SAD, ukoliko Peking ne ispuni zahteve Vašingtona o sveobuhvatnim izmenama trgovine s Kinom i njenih politika u oblasti transfera tehnologije i subvencionisanja industrije, dodaje Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track