ERDOGAN OZBILJNO ZAPRETIO KURDIMA U SIRIJI: Uskoro ćemo ih napasti efikasnije i sveobuhvatnije!
Foto: AP / Presidential Press Service

NOVA OFANZIVA ISTOČNO OD eUFRATA

ERDOGAN OZBILJNO ZAPRETIO KURDIMA U SIRIJI: Uskoro ćemo ih napasti efikasnije i sveobuhvatnije!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je njegova zemlja pripremila planove za "sveobuhvatnu i efikasnu" operaciju protiv kurdskih snaga u Siriji istočno od Eufrata, što je potez koji bi mogao dodatno da pojača tenzije u području gde se nalaze trupe međunarodne koalicije pod vođstvom SAD.

Erdoganova izjava dolazi par dana nakon što je turska vojska granatirala položaje Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda i više puta ponovljenih upozorenja da bi Ankara mogla da proširiti svoje operacije u severoistočnoj Siriji.

Turske trupe su već isterale kurdske jedinice sa zapadne obale Eufrata, u dve ofanzive 2016. i 2018. Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom i produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj.

foto: AP / Presidential Press Service

"Uskoro ćemo ih napasti sveobuhvatnije i efikasnije", rekao je Erdogan, koji odavno obećava da će očistiti severnu Siriju od YPG.

Agencija Anadolija je prenela da je turska artiljerija u nedelju gađala kurdske rovove i položaje na brdu u selu Zor Mogar u sirijskoj provinciji Alepo.

Turska je nezadovoljna zbog američke podrške kurdskim snagama u borbi protiv Islamske države. Vašington i Ankara su tokom leta postigli sporazum o odlasku kurdskih snaga iz strateški važnog grada Manbidž, što je smanjilo tenzije između dve NATO saveznice.

Prema tom sporazumu, Manbidž, zapadno od Eufrata, obezbeđivaće zajedničke američko-turske patrole. Turski ministar odbrane Hulusi Akar je rekao da će ta operacija početi čim se završi s obukom ljudstva i da će nakon Manbidža "meta turskog delovanja" biti region istočno od Eufrata.

Nije poznato kako bi eventualna turska ofanziva istočno od Eufrata uticala na američke vojnike koji tu sarađuju s kurdskim borcima.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Presidential Press Service

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track