PROGLAŠENA NAJUSPEŠNIJA ZEMLJA SVETA: Nije ni SAD, ni Nemačka, ni Japan, a ovo je TAJNA NJENOG USPEHA (VIDEO)
Foto: Profimedia

SVAKA ČAST

PROGLAŠENA NAJUSPEŠNIJA ZEMLJA SVETA: Nije ni SAD, ni Nemačka, ni Japan, a ovo je TAJNA NJENOG USPEHA (VIDEO)

Planeta -

Kada je ta zemlja bila u recesiji, Sovjetski Savez je još postojao, a internet nije, piše ugledni Ekonomist u seriji tekstova o Australiji.

Ekonomist dalje piše kako nijedna zemlja iz grupe bogatijih zemalja osim Australije nije uspela tako dugo da raste i zaključuje da je, bar po tome, Australija ekonomski najuspešnija zemlja na svetu.

Ugledni nedeljnik je objavio grafove koji pokazuju kontinuirani rast od 1991. godine kada je Australija izašla iz recesije.

Ali, pišu, u drugim je segmentima ta zemlja još impresivnija.

Dok su u mnogim bogatim zemljama plate stagnirale, u Australiji su, naime, snažno rasle, iako nešto manje poslednjih godina. Problem koji je u mnogo zemalja izazvao razne negativne političke pojave, poput populizma, u Australiji tako jedva da postoji.

Ali to nije jedino po čemu se Australija ističe.

Dok države širom sveta pokušavaju da spreče imigraciju, Australija prima do 190 hiljada novih stanovnika godišnje, gotovo tri puta više, ako se u obzir uzme broj stanovnika, nego što godišnje primi SAD.

Tolerantnost prema došljacima mogla bi biti odraz, piše Ekonomist, uspešnosti njene socijalne države. Javni dug iznosi samo 41 odsto BDP-a i jedan je od najnižih među razvijenim zemljama.

Australijski zdravstveni sistem je hibrid privatnog i javnog. Država pruža osnovnu zaštitu za sve, plaćajući klinikama i bolnicama naknadu za svaki obavljeni zahvat, a oni koji žele više od osnovne zaštite to dodatno plaćaju. Država podstiče građane da uplate u privatno zdravstveno osiguranje koje garantuje manje cene nego što bi im se to inače naplatilo u klinikama.

što se tiče mirovina država snosi relativno mali deo troškova, što je daleki san za mnoge razvijene zemlje.

Ekonomist piše kako, naravno, nije sve savršeno. Ističu uobičajenu zabrinutost da je australijska ekonomija previše vezana uz Kinu, koja je najveći kupac australijskih minerala. Ljudi se boje, nastavlja Ekonomist, da će se, ako padne kineska ekonomija, s njom urušiti i australijska.

Ekonomist spominje i probleme zbog toga što se mnogi Aboridžini doživljavaju kao nacionalna sramota i one vezane uz emisije gasova staklene bašte.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track