BANKE U IRANU NA UDARU SANKCIJA: Ukinuta im mogućnost međunarodnog plaćanja!
Foto: Profimedia

ODLUKA SWIFT MREŽE

BANKE U IRANU NA UDARU SANKCIJA: Ukinuta im mogućnost međunarodnog plaćanja!

Planeta -

Međunarodna bankarska mreža za razmenu poruka o finansijskim transakcijama (S.W.I.F.T.), sa sedištem u Belgiji, saopštila je danas da će isključiti neke iranske banke iz svog sistema, ne precizirajući koje, a u interesu, kako navodi, stabilnosti i integriteta globalnog finansijskog sistema.

U kratkom saopštenju, S.W.I.F.T. nije pomenuo današnje vraćanje na snagu sankcija SAD-a prema nekim iranskim finansijskim institucijama.

S.W.I.F.T. je naveo u saopštenju da je suspendovanje pristupa sistemu razmene poruka iranskim bankama korak "za žaljenje", ali da je "preduzet u interesu stabilnosti i integriteta šireg globalnog finansijskog sistema".

Otkako su SAD napuste nuklearni sorazum sa Iranom, postignut 2015. godine, Tramp pokušava da parališe iransku ekonomiju zavisnu od nafte i da primora Teheran da odustane ne samo od svojih nuklearnih ambicija i programa balističkih raketa, već i od pružanja podrške militantnim snagama u Siriji, Jemenu, Libanu i u drugim delovima Srednjeg istoka, piše Rojters.

foto: Profimedia

Odluka S.W.I.F.T-a da ne pominje nastavak američkih sankcija, prema oceni britanske agencije, verovatno je odraz činjenice da je "u rascepu" između dva suprotna regulatorna zahteva.

Naime, vlada SAD-a je poručila S.W.I.F.T-u da očekuje da će se pridržavati američkih sankcija i da bi mogao da se suoči sa sankcijama Vašingtona ako to ne učini.

S druge strane, S.W.I.F.T-u prema evropskoj uredbi o blokadi nije dozvoljeno da to čini, tako da bi ovaj međunarodni bankarski sistem za razmenu poruka mogao da se nađe na udaru evropskih kazni zbog povinovanja američkom zakonu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track