NA SAHRANU GRKA KOGA SU UBILI ALBANSKI POLICAJCI DOLAZI ARMIJA DESNIČARA:  Evo zašto od njih jednako strahuju i Atina i Tirana! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube, Printscreen/ Facebook

epilog

NA SAHRANU GRKA KOGA SU UBILI ALBANSKI POLICAJCI DOLAZI ARMIJA DESNIČARA: Evo zašto od njih jednako strahuju i Atina i Tirana! (VIDEO)

Planeta -

Slučaj Konstantinosa Kacifasa, kojeg je prošle nedelje na jugu Albanije ubila albanska policija, podigao je tenzije na relaciji Atina-Tirana koje upozoravaju da bi njegova sahrana mogla da predstavlja ozbiljan test za odnose dve zemlje.

Oko 2.000 grčkih desničara najavilo je da će prisustvovati sahrani Konstantinosa Kacifasa, čija je smrt dramatično pogoršala ionako ne preterano blistave odnose između Grčke i Albanije i pokrenula pitanje odnosa Tirane prema manjinskim zajednicama, prenosi RTS.

"Novi hladni rat nalik onom s početka devedesetih godina prošlog veka", piše Katimerini, navodeći seriju optužbi na račun albanskog načina izgradnje odnosa sa manjinskim zajednicama, uključujuči sve snažniju nacionalističku retoriku, netransparentniu istragu o smrti Kacifasa i na kraju uvredljive transparente koji su se tokom vikenda pojavili na fudbalskim stadionima.

Grčki desničari, od kojih najviše zaziru i Atina i Tirana, tvrde da je Kacifas "hladnokrvno ubijen", iako je albanska policija u više navrata navela da je Grk ubijen pošto je pucao na policijsko vozilo i zatim pobegao u obližnju šumu.

Verziju albanske policije pratio je snimak na kojem se vidi kako Kacifas puca iz "kalašnjikova", kao i fotografija oružja.

Porodica stradalog Grka, pak, tvrdi da je Kacifas ubijen pošto je podigao ruke i odbacio oružje. Taj događaj podigao je tenzije između Atine i Skoplja na najviši nivo u poslednje dve decenije, a naredni veliki test predstavljaće sahrana Konstantinosa Kacifasa sredinom sedmice.

Njegovo telo se još uvek nalazi u rukama albanskih istražnih organa, ali je advokat porodice Eftimos Naviridis rekao grčkoj Anteni1 da će biti predati porodici najkasnije sutra. Kacifas je ubijen sa dva metka, ali detalji koji su do sada procureli iz istrage teško mogu da ponude konačnu verziju događaja koji su kulminirali smrću Grka.

Grčki Katimerini tvrdi da su navijači Partizanija iz Tirane, tokom vikenda, na stadionu razvili transparent na kojem je pisalo "Mrtav Grk, jedno k... manje", što je izazvalo novi talas reakcija iz Atine, pa je poslanik u grčkom parlamentu Vangelis Dules odnose Tirane prema etničkim Grcima opisao kao "čistu mržnju".

Albanska fudbalska federacija je odmah osudila taj transparent, navodeći da "rasističkim porukama nema mesta na fudbalskim terenima" i najavila ozbiljne kazne osobama odgovornim za transparent. Pojavu tog transparenta osudio je i predsednik albanije Iljir Meta.

Grčki ministar spoljnih poslova zadužen za evropska pitanja Jorgos Katrugalos izjavio je u subotu da bi albanske vlasti neodložno trebalo da vrate telo Konstantinosa Kacifasa. Porodica Kacifasa je već zatražila da telo 35-godišnjeg Grka bude vraćeno da bi mogli da ga sahrane.

"Jasno smo od starta stavili do znanja koji su naši prioriteti - do kraja rasvetliti slučaj, zaštiti prava naše grčke braće (koja žive u Albaniji), ne praviti kompromise oko prve dve tačke i zaštiti naše bilateralne odnose", rekao je Katrugalos u intervjuu za list Ta Nea.

Katrugalos je pozitivnim ocenio potez albanske strane da prihvati zahtev vlade u Atini da grčki policajci budu uključeni u istragu. "Trebalo bi da budemo veoma oprezni na obe strane granice...ekstremizam na jednoj strani hrani ekstremizam i netoleranciju na drugoj", istakao je Katrugalos, preneo je Katimerini.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja