PODMORNICA KAO NOSAČ AVIONA: Francuzi napravili električno čudo naoružano sa 46 torpeda (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

naoružanje

PODMORNICA KAO NOSAČ AVIONA: Francuzi napravili električno čudo naoružano sa 46 torpeda (VIDEO)

Planeta -

Ova francuska podmornica je jedinstvena, nekonvencionalna i jako naoružana. Delo je francuskih ruku i liči na kita ulješuru. Nazvana SMX-31, ova električna podmornica poznata je i po nazivu Elektrik.

Svom nizu velikih mogućnosti pridodaje i onu kako može funkcionisati kao matični brod, sa 15 članova posade. Predstavljena je na izložbi Juronaval u Parizu i srušila je gotovo sve do sada poznate konvencionalne dizajne.

Dizajnom više nalikuje kitu, nego nekoj konvencionalnoj podmornici. Ima sklopiv hidroavion koga nosi u trupu, kožu s heksagonalnim uzorkom i ugrađenim antenama i par reaktivnih propulzora, pumpi mlaznica, koje se nalaze na krmi, piše Popjular Mekaniks. Autoritet na području podmornica Hi Saton kreirao je seriju fotografija tog koncepta iz kojih se može videti o kakvoj je podmornici reč.

Unutrašnjost podmornice je dizajnirana s dvostrukim trupom broda, s lakšim spoljnim i težim unutrašnjim trupom. Reč je o električnoj podmornici, a litijumske baterije zamenile su dizel motore ili nuklearni reaktor kao pokretački pogon.

Maksimalna dubina na kojoj može da operiše zasada je nepoznata ali koliko je poznato nije manja od 243 metra. Može biti i matični brod za vozila bez ljudi, a može i da lansira avione bez vazdušnog jarbola s privezanog bacača koji pluta na površini dok je podmornica pod vodom.

Iz hangara otpušta i ostala podvodna vozila. Može vršiti i transport podvodnih plovila kao što je uređaj koga koriste mornaričke posebne jedninice kako bi se infiltrirale u neprijateljska obalna područja.

Prevozi 46 snažnih torpeda i raketa, uključujući i F21 Artemis torpeda i SCALP krstareće rakete za kopnene napade koji je nedavno upotrijebljen u NATO vazdušnim napadima na Siriju. Podmornica ima vertikalni silos za lansiranje u pramcu i vodoravno montiranu lansirnu cev na pramcu . Sve su ove velike mogućnosti male podmornice, veličine nešto manje od 70 metara i nosivosti 3400 tona.

Ispod mora operacije će moći vršiti od 30 do 45 dana, zavisno od mogućnosti baterije, uz maksimalnu podvodnu brzinu od 37 km/h. Maloj podmornici pomaže činjenica kako posadu čini samo 15 ljudi. Podmornice mnogo manje od SMX-13 najčešće imaju posadu od 60 ili više ljudi.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track