Najnovije vesti

RUSKI PRST U OKO BRITANCIMA USRED AFERE SKRIPALJ: Kim Filbi, čuveni dvostruki agent koji je prebegao u Moskvu, dobio trg u ovom gradu!
Foto: Profimedia

ŠPIJUNSKE IGRE

RUSKI PRST U OKO BRITANCIMA USRED AFERE SKRIPALJ: Kim Filbi, čuveni dvostruki agent koji je prebegao u Moskvu, dobio trg u ovom gradu!

Planeta

Moskovske vlasti su ove nedelje trg na jugozapadu grada nazvale po Kimu Filbiju, čuvenom britanskom dvostrukom agentu koji je 1963. prebegao u Sovjetski Savez.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je u utorak naložio imenovanje Trga Kima Filbija u četvrti Jasenovo, u kome se nalazi sedište ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR).

Taj "trg", koji je u stvari više raskrsnica nekoliko važnih ulica u Jasenovu nego pravi trg, do sada nije imao ime.

 

Davanje imena se dešava u vreme velikih tenzija između Rusije i Velike Britanije zbog trovanja nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u martu. London za pokušaj ubistva bivšeg špijuna optužuje agente ruske vojne obaveštajne službe GRU.

Kim Filbi je bio najefikasniji u grupi koju istoričari nazivaju "Petorka s Kembridža". Pet nekadašnjih studenata prestižnog britanskog univerziteta su tridesetih godina regrutovali Sovjeti i oni su tokom više decenija radili za Moskvu. Kada mu je zapretilo otkrivanje, Filbi je u januaru 1963. prebegao u SSSR. Do smrti 1988. živeo je u Moskvi, ali daleko od Jasenova.

 

U Rusiji, a posebno u obaveštajnim krugovima, Filbi i dalje važi za heroja. Šef SVR Sergej Nariškin je prošle godine otvorio izložbu posvećenu tom dvostrukom agentu.

 

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...