TRAMP ODAO POŠTU AMERIČKIM VOJNICIMA: Održao govor na groblju nadomak Pariza (VIDEO)
Foto: AP

100 GODINA OD PRVOG SVETSKOG RATA

TRAMP ODAO POŠTU AMERIČKIM VOJNICIMA: Održao govor na groblju nadomak Pariza (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik, Donald Tramp, danas je odao poštu "hrabrim Amerikancima koji su dali živote" u borbi tokom Prvog svetskog rata, na kratkoj ceremoniji na američkom groblju u Sirenu, kod Pariza.

Tramp je održao govor pod kišom pred nizovima belih krstova nad grobovima 1.541 američkog vojnika. Američki predsednik je potom otišao na aerodrom Orli odakle se vraća u Vašington.

foto: Reuters

Tramp je pre odlaska u Siren naveo na Tviteru da je bila "lepa ceremonija danas u Parizu u znak sećanja na kraj Prvog svetskog rata".

"Mnogi svetski lideri su došli. Hvala Emanuelu Makronu, predsedniku Francuske, sad idem na američko groblje da održim govor za naše velike junake", naveo je Tramp.

foto: Reuters

Tramp je kritikovan što je u subotu zbog nemogućnosti helikoptera da ga preveze po jakoj kiši, otkazao posetu drugom američkom groblju, u šumi Beloa 100 kilometara severoistočno od Pariza.

Mnogi su taj gest protumačili kao preteranu opuštenost predsednika, čak i nepoštovanje prema vojnicima, a neki u medijima su pitali "da li je predsednik otputovao čak do Pariza samo da bi sedeo u hotelu".

Ben Rods, nekadašnji savetnik predsednika Baraka Obame, naveo je na Tviteru da je iznenađen da u slučaju kiše nije bila predvidjena neka druga mogućnost prevoza, sem helikopterom.

Više od 70 šefova država i vlada država iz sveta je danas ispred Trijumfalne kapije prisustvovalo svečanosti povodom sklapanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track