Najnovije vesti

VELIKO OTKRIĆE U DREVNIM GROBNICAMA: Pronađene mumificirane mačke stare 4.000 godina, a naišli su i na jedna posebna vrata (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/Reuters

veliki dan za arheologe

VELIKO OTKRIĆE U DREVNIM GROBNICAMA: Pronađene mumificirane mačke stare 4.000 godina, a naišli su i na jedna posebna vrata (FOTO, VIDEO)

Planeta

U nedavno otkrivenim drevnim grobnicama nadomak Kaira arheolozi su pronašli kolekciju mumificiranih mačaka i skarabeja, staru više od 4.000 godina.

1 / 8 Foto: Reuters

Novootkrivene grobnice sa mumijama nalaze se u Sakari, južno od Kaira, a nekada su služile za sahranjivanje posmrtnih ostataka iz Memfisa, grada koji je 2.000 godina bio prestonica Egipta.

Ukupno je otkriveno sedam sarkofaga na obodu piramidalnog kompleksa kralja Userkafa, a tri među njima sadrže mumije mačaka. Stari Egipćani su verovali da mačke, kao i druge životinje, imaju posebno mesto u zagrobnom životu.

foto: Reuters

U jednoj od grobnica nalazi se i bronzana statua posvećena boginji mačaka.

Buba skarabej je, takođe, imala verski značaj i verovatno je simbolizovala Boga sunca Ra.

foto: EPA

Mustafa Vaziri, predstavnik egipatskog saveta za antikvitete, rekao je da je otkriće mumificiranih skarabeja "nešto zaista retko".

Planiran je i nastavak istraživanja na nedavno otkrivenoj lokaciji u Sakari, gde su arheolozi pronašli vrata koja vode u drugu grobnicu, koja je i dalje zapečaćena, a koju planiraju da otvore u narednim nedeljama.

foto: EPA

Ljudi su, inače, u drevnom Egiptu bili mumificirani kako bi se njihova tela sačuvala za život posle smrti, dok su životinje mumuficirane za prinošenje žrtve bogovima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...