TRAMP BUTALNO ISPROZIVAO MAKRONA: Počeli ste da učite  nemački u Parizu pre nego što je Amerika stigla!
Foto: Profimedia

BESAN

TRAMP BUTALNO ISPROZIVAO MAKRONA: Počeli ste da učite nemački u Parizu pre nego što je Amerika stigla!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izrazio nezadovoljstvo predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju evropske vojske.

Tramp je na Tviteru napisao da je Makron predložio formiranje Evropske vojske kako bi se štitili od Amerike, Kine i Rusije. On je zatim postavio pitanje kako je Francuska prošla u "saradnji" sa Nemačkom o oba svetska rata.

"Počeli su da uče nemački u Parizi pre nego što je Amerika došla. Platitie za NATO ili ne!", napisao je Tramp.

Podsetimo, prvobitno je na Makronov predlog o formiranju evropske vojske Tramp izjavio da je uvređen.

"Predsednik Makron je upravo nagovestio da Evropa formira svoju sopstvenu vojsku da bi se štitila od SAD, Kine i Rusije", napisao je Tramp u Tviter poruci u trenutku kada je njegov predsednički avion sletao kod Pariza.

"Vrlo uvredljivo, ali bi možda Evropa prvo trebalo da plati svoj udeo NATO-u koji SAD uveliko subvencionišu", dodao je Tramp.

Međutim, posle njihovog razgovora u Parizu delovalo je kao da su se strasti slegle.

Predsednik Francuske Makron izjavio je tokom susreta sa američkim kolegom Donaldom Trampom da je neophodno ojačati bezbednost Evrope.

"Nije pravedno da bezbednost Evrope osigurava isključivo Amerika. Upravo stoga smatram da je neophodno daleko više evropske odbrane kako bi se podelio taj teret", rekao je Makron.

Dodao je i da je saglasan sa Trampom u stavu da bi Evropa trebalo više da učestvuje u troškovima kada je reč o članstvu u NATO, pa da upravo zato i predlaže da se stvori takozvana evropska odbrana.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track