NEKAD JE BILA IKONA BORBE ZA LJUDSKA PRAVA: Amnesti internešenel oduzeo nagradu liderki Mjanmara Aung San Su Ći (VIDEO)
Foto: Reuters

ŠAMAR!

NEKAD JE BILA IKONA BORBE ZA LJUDSKA PRAVA: Amnesti internešenel oduzeo nagradu liderki Mjanmara Aung San Su Ći (VIDEO)

Planeta -

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel saopštila je da je oduzela Aung San Su Ći (73), nekadašnjoj aktivistkinji za ljudska prava, danas de fakto šefici države Mjanmar, prestižnu nagradu "Ambasador savesti".

Političarka i nobelovka je nagradu dobila 2009. godine, dok je bila u kućnom pritvoru. Ona je skoro 15 godina provela u kućnom pritvoru zato što se suprotstavljala vojnoj hunti u Mjanmaru i borila se za demokratiju. Istovremeno, vlade i međunarodne organizacije su je obasipale nagradama.

Amnesti poručuje da je "duboko uznemiren" zbog toga što ona nije stala u odbranu manjinske grupe Rohindža, čijih je 700.000 pripadnika vojska proterala iz domova.

Amnesti, koji je svojevremeno proglasio Aung San Su Ći "svetionikom demokratije" i "zatvorenicom savesti", a nagradu "Ambasador saveti", svoje najviše priznanje, dodelio joj je 2009, godinu dana pošto je tu nagradu dobio Nelson Mandela.

Odluku o povlačenju te nagrade Amnesti je objavio na osmu godišnjicu njenog oslobađanja iz kućnog pritvora dodajući da je njen "status Ambasadora savesti postao neodrživ". Ovo je poslednja u nizu nagrada koje je Aung San Su Ći izgubila za poslednjih godinu dana.

"Duboko smo ožalošćeni što više ne predstavljate simbol nade, hrabrosti i neumorne borbe za ljudska prava", rekao je Kumi Naidu, generalni sekretar Amnestija, u pismu koje je uputio političarki. "Poricanje obima i težine zločina nad Rohindžama znači da nema mnogo nade da će se situacija popraviti."

foto: EPA

Izbeglice Rohindže

Istražitelji Ujedinjenih nacija su zaključili da ona, premda nije učestvovala u navodnom genocidu nad Rohindžama, nije iskoristila svoj moralni autoritet da spreči zločine koje je armija počinila protiv Rohindži. Ona i sada poriče da su se ti zločini uopšte desili, dok nagrade, priznanja, pa čak i počasna građanstva nestaju jedno po jedno.

Aung San Su Ći je poslednji intervju za BBC dala u aprilu prošle godine. Tada je rekla kako veruje da je izraz etničko čišćenje "prejak za ono što se dešava" u njenoj zemlji.

Kurir.rs/BBC/B92

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track